Простий пристрій визначає справжність ліків | NLight DC++
Простий пристрій визначає справжність ліків | NLight DC++

Простий пристрій визначає справжність ліків

Команда американських науковців розробила недорогий і простий у використанні пристрій, здатний за лічені хвилини визначати справжність лікарських препаратів.

Експерти уже кажуть, що він може стати надійною зброєю у боротьбі з підробками доля яких, за даними  ВООЗ, у лікарнях та аптеках світу складає близько 10 відсотків. За приблизними даними, на одному лише Африканському континенті від 30 до 50 відсотків ліків є підробкою. Доктор Алекс Доду, який вже багато років працює з пацієнтами в Африці говорить, що контрафактні ліки є серйозною проблемою в лікуванні хворих у Гані:

«В окремих випадках, наприклад з протималярійними засобами чи антибіотиками, ситуація ще складніша. Сьогодні наше найголовніше завдання – визначити ступінь серйозності проблеми та почати якось її вирішувати. Але проблема існує. І ситуація лише погіршується».

Дослідники лабораторії коледжу Сент Мері, що у штаті Індіана, переконані – їх новий пристрій може вирішити проблему підроблених медикаментів як в Африці, так і в інших країнах. Всього за кілька хвилин він покаже – справжні перед вами ліки чи ні. Розповідає дослідниця Елізабет Багіма:

«Берете пігулку, проводите нею вздовж спеціальної червоної лінії так, щоби пігулка залишила слід, трохи порошку після себе. Тоді ви берете спеціальний кусок паперу і занурюєте у воду ось до цієї синьої лінії. За кілька хвилин папір змінить колір в залежності від того, справжні ліки чи ні».

Елізабет Багіма і Діана Веґа Пантога, разом зі своїм професором Тоні Барстіс, створили оброблений хімікатами папір спеціально для того, щоби визначити знеболювальний і жарознижуючий препарат – панадол. Його вони обрали тому, що саме серед цих препаратів зустрічається чи не найбільше підробок.

«І якщо панадол підроблений, то автоматично підробленими стають також і ліки, до складу яких входить цей препарат. Наприклад це анти-малярійні препарати, антиретровірусні, антибіотики, протитуберкульозні ліки, і цей список можна продовжувати ще довго», – говорить Тоні Барстіс.


«Берете спеціальний кусок паперу і занурюєте у воду ось до цієї синьої лінії. За кілька хвилин папір змінить колір в залежності від того, справжні ліки чи ні».

Тим часом Патрік Лакалей з американської неприбуткової організації «PHARMACOPEIA» додає:

«Я впевнений, що підроблені ліки призвели до затяжних захворювань, адже їх не лікували, як належить. Наприклад малярія, туберкульоз чи ВІЛ/СНІД. І ця проблема щодня стає гострішою. Вона заважає якісно боротися з цими недугами в країнах, що розвиваються».

Патрік працює директором програми з нагляду за якістю медпрепаратів в американській неприбутковій організації «Фармакопія», яка слідкує за якістю медикаментів та інгредієнтів у харчових продуктах, які виробляють по всьому світі. За його словами, багато фармацевтів в країнах, що розвиваються, продають контрафактні медпрепарати, адже просто не можуть розрізнити підробку від справжніх ліків. Тоні Барстіс каже, що її команда працює з фармацевтами в Кенії:

«Наразі ми тісно співпрацюємо з фармацевти. Адже саме вони відповідають за закупівлю ліків. Вони особисто зацікавлені у покращенні ситуації, тож ми вирішили спочатку попрацювати з ними».

За її словами, вони також співпрацюють з  інженерами, щоби ще більше вдосконалити свій пристрій, аби його могли використовувати не тільки фахівці і фармацевти, але й пересічні люди.

Коментарі закриті.