До сирійських повстанців приєднуються іноземці-джихадісти | NLight DC++
До сирійських повстанців приєднуються іноземці-джихадісти | NLight DC++

До сирійських повстанців приєднуються іноземці-джихадісти

У Сирії не вщухають бої між урядовими військами та повстанцями. За час конфлікту там загинуло більше 20 тисяч людей, і ця цифра постійно зростає. А останніми місяцями ситуація ускладнюється ще й тим, що на бік сирійських повстанців стає дедалі більше бойовиків з інших країн, які переходять кордон і воюють проти уряду аль-Ассада у «священній війні».
 
Два місяці тому фотожурналіст Джон Кантлі разом з провідником та своїм датським колегою перетнув кордон із Сирією, де чоловіки наштовхнулися на табір опозиційних сил. Втім, це не були бійці Вільної Сирійської Армії.
 
«Вже за десять секунд я зрозумів, що ми потрапили у халепу. Це було очевидно миттєво. По-перше, вони всі розмовляли англійською», –  пригадує Кантлі.
 
Так Кантлі потрапив у тренувальний табір іноземних бойовиків-джихадістів.
 
«Там були бойовики з Чечні, Пакистану, Бангладеш, Великобританії. Десь 10-15 з них точно були британці чи британського походження. Ми багато з ними спілкувалися, особливо з британськими хлопцями. Один з них, лікар з Національної Служби Охорони Здоров’я Британії, став нам майже другом, він надавав нам інформацію», – розповідає він.  
 
Певний час чоловіків тримали у таборі. Джон говорить, що чимало бойовиків розмовляли з акцентом, типовим для Бірмінгему. Це місто з населенням більше мільйона людей розташоване в центральній Британії і має велику мусульманську громаду. Там живе і журналіст Малік аль-Абдех, який підтверджує заяви Джона Кантлі:
 
«Я маю інформацію про приблизно десятьох молодих чоловіках з Бірмінгему, які їдуть у Сирію, щоби боротися у рядах Вільної Сирійської Армію. З одного боку вони роблять це з гуманних причин, щоби допомогти своїм братам у вірі, які загинули у Сирії. З іншого – вони у душі справжні джихадісти».
 
На підтвердження своїх слів Малік вказує на численні відео у мережі ю-Тюб, виставлені різними угрупованнями, які говорять, що вони ведуть «священну війну» у Сирії.
 
Раніше це були Афганістан, Чечня, Боснія і так далі. Тож для них (джихадістів) Сирія – це лише одна із зупинок боротьби з тими, хто принижує мусульман

Але Вільна Сирійська Армія не завжди рада участі джихадістів у їх боротьбі.
 
«Вони  більш радикальний елемент, який розглядає війну у Сирії не як війну за свободу і демократію, а як боротьбу за становлення ісламської держави», – стверджує Малік.  
 
Влада Бірмінгему занепокоєна участю мешканців міста у сирійській війні. Місцеві парламентарі попереджають уряд країни, що ці люди можуть повернутися в Британію екстремістами. Джон Кантлі був певний, що за нього вимагатимуть викуп або ж уб’ють. Він з колегою безуспішно намагався втекти.
 
«Через тиждень, завдяки тому, що наш провідник підняв тривогу, четверо бійців Вільної Сирійської Армії прийшли у табір, в якому в той момент майже нікого не було, і звільнили нас», – розповідає Кантлі.
 
Джон Кантлі планує повернутися в Сирію. Він, разом з іншими очевидцями подій говорить, що найближчим часом варто очікувати збільшення кількості іноземних бійців на передовій сирійського конфлікту.

Коментарі закриті.