Обама та Ромні інтенсивно готуються до своїх перших теледебатів | NLight DC++
Обама та Ромні інтенсивно готуються до своїх перших теледебатів | NLight DC++

Обама та Ромні інтенсивно готуються до своїх перших теледебатів

Президентська виборча кампанія у США підійшла до чергової важливої стадії. У середу кандидати зійдуться у словесній баталії на своїх перших телевізійних дебатах. В умовах майже рівних рейтингів і підвищеної уваги виборців до події, дебати можуть визначити долю президентства. Отож, кандидат від Демократичної партії Барак Обама і кандидат від республіканців Мітт Ромні готуються до екзамену прямим ефіром і складними запитаннями. 

Президент Обама ще в неділю прибув у штат Невада. Наступні кілька днів він проведе у заміському клубі, де займатиметься лише одним – підготовкою до теледебатів.

Екс-губернатор штату Массачусетс Ромні також наполегливо готується до поєдинку зі своїм опонентом. Для нього, каже політичний оглядач Мет Дод, дебати важать особливо багато:

«Це критична подія для Мітта Ромні. Якщо він погано проведе дебати, в нього залишиться дуже мало шансів виправити ситуацію на свою користь».

Це можливість для кандидатів, розповісти про своє бачення, про свої цілі, свої мрії. А також можливість пояснити, як він збирається виконувати свої обіцянки.

Зазвичай під час президентської кампанії у США, кандидати проводять три раунди теледебатів. Крім того, один раз між собою зустрічаються кандидати у віце-президенти. Головна мета дебатів – дати виборцям можливість порівняти кандидатів, коли вони знаходяться в рівних умовах, на одній сцені, і ненадовго зняти з них фільтр старанно відрежисованих відеороликів та завчених гасел.

Досі кандидати вибудовували свої кампанії, розміщуючи в телеефірі рекламні ролики, де підкреслювали особливості своїх виборчих програм. Дебати дадуть виборцям можливість почути деталі програм з перших вуст. А також – зробити висновок, чи справді кандидат готовий відстоювати те, про що він говорить у політичній рекламі.

«Це можливість для кандидатів», каже професор Джорджтаунського університету Марк Ром, «розповісти про своє бачення, про свої цілі, свої мрії. А також можливість пояснити, як він збирається виконувати свої обіцянки».

Формат, у якому проходять теледебати, нагадує інтерв‘ю, що проводить модератор – авторитетний журналіст. Пояснює Кендіс Нельсон з Американського університету:

«На перших і других дебатах між кандидатами у президенти, а також на дебатах між кандидатами у віце-президенти, буде один модератор, який ставитиме питання кандидатам, по черзі. Після того, як кандидат відповість, його опонент матиме можливість прокоментувати цю відповідь. Задум такий, що модератор зможе контролювати хід дискусії і зробить так, щоб усі мали рівні можливості висловити свої позиції».

Дебати у середу триватимуть 90 хвилин. Головною темою буде внутрішня політика США – економіка, бюджет, соціальні питання.

Наступного разу кандидати сконцентруються на питаннях американської зовнішньої політики.
 
Президентські теледебати у США проводяться постійно, починаючи з 1976 року. А вперше їх провели у 1960 – коли за Білий дім змагалися Джон Кеннеді та Ричард Ніксон.

Деяких кандидатів, кажуть експерти, саме дебати привели до президентства, як наприклад, Рональда Рейґана. У 1980-му він поставив запитання, яке на думку багатьох, дозволило йому перемогти тоді чинного президента Джиммі Картера:
 
Це критична подія для Мітта Ромні. Якщо він погано проведе дебати, в нього залишиться дуже мало шансів виправити ситуацію на свою користь

Це критична подія для Мітта Ромні. Якщо він погано проведе дебати, в нього залишиться дуже мало шансів виправити ситуацію на свою користь.

«Я думаю, коли ви будете приймати рішення, за кого голосувати, вам не завадить запитати себе: а чи живете ви сьогодні краще, ніж ви жили 4 роки тому».
 
Часто дебати навпаки шкодять кандидатам. У 1976 році, у розпал Холодної війни,  під час дебатів з демократом Джиммі Картером, чинний президент Джеральд Форд зробив заяву, яка здивувала багатьох і змусила засумніватися в його компетентності.
  
«Радянський Союз не домінує у Східній Європі. І він ніколи не буде там домінувати, поки при владі моя адміністрація», – заявив Джеральд Форд під час дебатів у 1976 році.

Форд програв Картеру. Його рейтинги впали одразу після дебатів.

Серед інших невдах теледебатів  – Джордж Буш старший, який на дебатах у 1992-му поглядав на свій годинник, чекаючи, коли це все закінчиться. І Альберт Ґор, який чомусь вирішив вийти в центр сцени, коли на питання відповідав Джордж Буш молодший.

Дебати цього року між Бараком Обамою та Міттом Ромні також можуть як допомогти комусь з них стати президентом, так і закрити шлях до Білого дому. Тому кожен кандидат готується до них як до свого найголовнішого іспиту.

Коментарі закриті.