Рада передумала саджати за наклеп | NLight DC++
Рада передумала саджати за наклеп | NLight DC++

Рада передумала саджати за наклеп

Кримінального покарання за наклеп не буде. Скандальний законопроект, прийнятий два тижні тому у першому читанні, тепер скасований. За це рішення проголосувала і провладна більшість, і опозиція: загалом 349 народних депутатів.

За скасування законопроекту, що передбачав кримінальну відповідальність за образу словом, проголосував навіть сам його автор, регіонал Віталій Журавський. На брифінгу після засідання він подякував народним депутатам за те, що підтримали його рішення відкликати документ. А голова Верховної ради Володимир Литвин закликав парламентарів більше не ухвалювати подібних рішень, які потім доводиться скасовувати.

Журналісти святкують перемогу. Медійники, які другий день поспіль протестували під Верховною радою з білими аркушами в руках, вважають відкликання драконівського законопроекту своєю заслугою.

«Усі побачили, і парламент у першу чергу, що вони мають справу з організованою грізною силою. Реально тут були головні редактори, тут були телезірки, тут були найкращі репортери. Я думаю, що це дало результат», – заявив під стінами Ради український журналіст і громадський діяч Єгор Соболєв.

Рішення Верховної ради зняти з порядку денного одіозний закон уже привітав генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд. «Я вітаю рішення відкликати проект закону про криміналізацію наклепу Верховною радою України. Наклеп викликає обґрунтоване занепокоєння, однак кримінальні санкції – неправильна відповідь», – цитує прес-служба слова Ягланда.

А тим часом українська опозиція побоюється, що влада не відмовилась остаточно від свого наміру криміналізувати наклеп. Такі підозри опозиціонерам навіяло те, що провладна більшість скасувала своє власне рішення блискавично, без жодних обговорень та пояснень.

За скасування законопроекту, що передбачав кримінальну відповідальність за образу словом, проголосував навіть сам його автор, регіонал Віталій Журавський.

«Як коти, нашкодили і повтікали», – заявив з трибуни Ради один з лідерів об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.
Як він спрогнозував, влада робитиме все, щоб після виборів знову спробувати протягти цей закон. Сьогоднішнє скасування законопроекту Яценюк назвав перемогою громадянського суспільства і журналістської спільноти, «які не дали провладним депутатам отримати закон, який закриває рот журналістам». «Але боротьба не завершена, боротьба повинна тривати», – додав опозиціонер.

Нагадаємо: 18 вересня Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроект, що запроваджував кримінальну відповідальність за наклеп. Документ був різко скритикований європейськими інституціями , а також спричинив до масштабних протестів журналістів, які побачили в законі спробу залякати ЗМІ. Під тиском критики, президент Віктор Янукович заявив, що закону про наклеп не буде, і зажадав від його автора, депутата-регіонала Віталія Журавського, відкликати законопроект. Зрештою 2 жовтня Верховна рада скасувала своє власне рішення про ухвалення закону в першому читанні.

Коментарі закриті.