Чи завадить Мітту Ромні мормонська віра стати президентом? | NLight DC++
Чи завадить Мітту Ромні мормонська віра стати президентом? | NLight DC++

Чи завадить Мітту Ромні мормонська віра стати президентом?

Хоча американці не задоволені станом економіки, більшість симпатизують Обамі, і на даному етапі він випереджає в опитуваннях громадської думки свого опонента. Однією з причин недовіри до Мітта Ромні аналітики називають його релігію. Ромні належить до Церкви святих останніх днів, більш відомої як мормонська віра.

Лише приблизно 6 мільйонів американців належать до цієї церкви, що з’явилась у 20-х роках XIX сторіччя. Свого часу мормонів переслідували, і досі навколо них існує ореол містичності. Релігійним центром мормонів стало місто Солт-Лейк Сіті у штаті Юта, яке прикрашає величезний храм церкви святих останніх днів. Однак, духовне життя мормонів не обмежується відвіданими храмів. 

Чимало релігійної роботи триває в середині родин. Наприклад, в родині Ларсенів під час традиційного родинного місяця вивчають книгу мормонів. Як розповідає Тамі Ларсен, сім’я для мормонів – святе:

«Ми віримо, що будемо сім’єю завжди, не лише до смерті».

«Мене непокоїть доля моїх християнських братів і сестер, яких заманюють до цієї, як на мій погляд, cекти».

Щонеділі Ларсени ходять до церкви, при якій діє недільна школа, яку відвідують не лише діти, а й дорослі. Мормони не палять, не вживають алкоголь, каву та навіть чай. Їх пастори не отримують гроші за роботу.

Церква та кампанія Ромні прагнуть представити мормонську віру, як таку, що пропагує та розвиває сімейні цінності. Однак, критики, для прикладу Том Кімбол, сам мормон, кажуть, що у реальному житті все набагато складніше.

«Нас спонукають мати великі родини, на що у нас нема коштів. І ми повинні виглядати щасливими, гарно вдягатися, мати ідеальне подвір’я. І, коли всього цього у нас немає, а у більшості немає, у людей починається депресія», – каже Кімбол.

Том говорить, що лідери церкви намагаються спрямувати у позитивне русло увагу, яку привернула до їх віри участь Ромні у виборчій кампанії президента. Для самих мормонів, це величезне досягнення. 

«Ми пройшли довгий  шлях перед тим, як член Церкви святих останніх днів став кандидатом на посаду президента від республіканців. Це історична подія для нашої віри», – каже Майк Віндер, мер містечка Вест-Валей Сіті.

Віндер пишається ще й тому, що Ромні його, хоч дуже далекий, але родич.

Один зі стереотипів в американському суспільстві, який існує про мормонів, це те, що вони досі практикують багатоженство. І справді, існують окремі віруючи, які дотримуються вчення свого пророка-засновника  Джозефа Сміта, який спонукав мати кілька дружин. Однак, принаймні офіційно, Церква святих останніх днів відхрещується від багатоженців.

Щоправда, це не зупиняє відвідувачів цього музею, що демонструє життя мормонів у середині 19 сторіччя, розпитувати мормонів саме про цей аспект історії та сьогодення мормонів.

«Вони питають скільки у мене матерів. Я відповідаю, що у мене лише одна мама і один батько», – ділиться мормонка Дженіфер Лідс.

Однак, такі люди як Роб Сівулка не переконані. Християнин- євангеліст впевнений, що релігія мормонів помилкова. Одруженій на колишній прихожанці Церкви святих останніх днів, Роб не залишає надії переконати мормонів, що їх віра не витримує іспиту Біблією. 

«Мене непокоїть доля моїх християнських братів і сестер, яких заманюють до цієї, як на мій погляд, cекти», – каже Роб.

Хоча Роб і не визнає віри мормонів, він, з невеликими застереженнями, підтримує кандидатуру Мітта Ромні на посаду президента.

«Так, я довіряю йому до певної міри, щоправда, не коли мова йде про мої внутрішні справи», – говорить він.

Для більшості американців мормонська віра залишається чимось майже містичним. Багато з них вирішують, чи готові довірити керувати державою людині, що вірить у щось мало для них зрозуміле. Але для самих мормонів, не  залежно від результатів виборів, участь Мітта Ромні у змаганнях за президентське крісло, безумовно є нагодою вивести свою віру на якісно новий рівень сприйняття суспільством.

Коментарі закриті.