Європейські країни підтримують Францію у конфлікті з ісламістами в Малі | NLight DC++
Європейські країни підтримують Францію у конфлікті з ісламістами в Малі | NLight DC++

Європейські країни підтримують Францію у конфлікті з ісламістами в Малі



Франція розпочала широкомасштабну наземну військову операцію в Малі. Цей крок, найімовірніше, призведе до прямого військового конфлікту французької армії з ісламістськими бойовиками, що захопили північний регіон країни. Тим часом європейські сусіди Франції роздумують над тим, як вони можуть допомогти у конфлікті, який розвивається дуже швидкими темпами. Міністри закордонних справ країн ЄС у четвер провели зустріч з цього питання. Втім, на думку експертів, навряд чи вони погодяться надати свою військову підтримку Франції.

Франція уже надіслала у Малі – свою колишню колонію – вісімсот бійців регулярної армії. Ця цифра вже незабаром повинно збільшитися до двох з половиною тисяч. Втім, поки що незрозуміло, яку допомогу нададуть Франції її європейські сусіди. Політично Європа виступає на підтримку Франції. Зокрема керівник закордонної політики ЄС Кетрін Ештон у вівторок заявила, що стабільність у Малі дуже важлива для Європи:

«Ситуація у Малі має на нас прямий вплив. Адже терористи, які осіли на півночі країни, використовують територію, щоб контролювати переправлення наркотиків, зброї тощо. Вони взяли чимало заручників, багато з яких – громадяни країн ЄС. Тож ми в жодному разі не можемо відмежовуватися від цієї проблеми».

Деякі країни вже підтримують Францію у цій операції. Бельгія, наприклад, відправила вантажний літак С-130 на західне узбережжя Африки із 35-ма солдатами на борту. Також туди летять ще два медичні вертольоти. А напередодні Великобританія відправила до Малі транспортний літак з військовим обладнанням на борту. Певну підтримку також надають Німеччина, Італія та Данія.

ЄС уже заявив, що намагатиметься якнайшвидше підготувати малійських солдатів, аби ті могли протистояти ісламістським бойовикам. Втім, чи не найголовніше питання – чи відправлять країни ЄС свою армію безпосередньо на поле бою?

Говорить експерт «Chatham House» з питань Африки Пол Меллі:

«Європейські солдати працюватимуть пліч-о-пліч з солдатами Малі, яких вони тренуватимуть. Вони не сидітимуть у тренувальних таборах за барикадами. І тепер, коли армія Малі повинна буде вступити у війну з ісламістськими бойовиками, що робитимуть європейські солдати, які перебуватимуть безпосередньо у зоні бойових дій? Деталі нам поки невідомі».


Франція уже надіслала у Малі – свою колишню колонію – вісімсот бійців регулярної армії. Ця цифра вже незабаром повинно збільшитися до двох з половиною тисяч. Втім, поки що незрозуміло, яку допомогу нададуть Франції її європейські сусіди.



Бойовики захопили північні території Малі після того, як у березні в результаті державного перевороту був повалений уряд країни. Економічна організація західноафриканських країн ECOWAS має намір втрутитися у ситуацію, дислокувавши у Малі свої війська за підтримки ООН.

Пол Меллі каже, що саме так і треба зробити:

«Франція заявила про намір дислокувати до двох з половиною тисяч солдатів. Але вони хочуть, та й в принципі кожен хоче, щоби пізніше західноафриканські війська перебрали контроль над більшою частиною військових операцій в Малі».

Представники об’єднання західноафриканських держав заявляють, що готові ввести свої війська у Малі якнайшвидше.


Коментарі закриті.