Український суд відмовився розглянути скаргу Сергія Власенка | NLight DC++
Український суд відмовився розглянути скаргу Сергія Власенка | NLight DC++

Український суд відмовився розглянути скаргу Сергія Власенка



Верховний суд України не розглядатиме скаргу Сергія Власенка на позбавлення депутатського мандата. Екс-народний депутат отримав відмову Вищого адмінсуду передати його справу на розгляд ВСУ.

Коментуючи відмову, Власенко заявив, що іншого й не чекав. За його словами, це черговий доказ того, що влада переслідує його з політичних мотивів – як захисника лідера опозиції Юлії Тимошенко.

«Це рішення було цілком очікуване для мене, оскільки ВАСУ постійно демонструє свою рабську суть по відношенню до Януковича та його забаганок. Для опозиційних політиків в Україні немає правосуддя», – наголосив політик, слова якого цитує прес-служба партії «Батьківщина».

Перегляду рішення ВАСУ Власенко вимагав на тій підставі, що воно прямо суперечить рішенню цього ж суду стосовно іншого народного депутата Владислава Каськіва. Останньому Вищий адмінсуд дозволив суміщати депутатство з посадою голови Держагентства з інвестицій. Причому серед суддів, які приймали це рішення, були й ті, що забрали у Власенка мандат за сумісництво.

Тепер захисник Тимошенко сподівається знайти правду в Європейському суді з прав людини. Як він розповів, у Страсбурзі його скаргу вже прийняли до розгляду.

«За моєю скаргою до Європейського суду з прав людини я вже отримав номер і пропозицію до 7 травня надати всі необхідні документи та всі необхідні пояснення. І з 7 травня почнеться процедура комунікацій з урядом України», – повідомив Власенко агентству «Інтерфакс-Україна». Екс-депутат порадів оперативності, з якою в ЄСПЛ взялися розглядати його справу, та сказав, що сподівається на швидке рішення.

Натомість у Партії регіонів переконані: шансів повернути мандат у Власенка немає. Про це заявляв, зокрема, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. На його думку, будь-який сенс скаржитись втрачений, оскільки місце Власенка у Верховній раді вже зайняв інший депутат від «Батьківщини» – Роман Стаднійчук.

У перспективах відсудити мандат сумніваються також незалежні експерти. На думку джерел «Голосу Америки», Власенко навряд чи зможе знову стати депутатом нинішнього VII скликання.


Рішення по Власенку ляже ще однією сторінкою у «негативне досьє» української влади. Є таке європейське «досьє України», в якому складуються всі порушення демократичних принципів нинішньою владою. Власенко, звичайно ж, цікавий Європі передусім як захисник Юлії Тимошенко. І якщо позбавлення його депутатської недоторканності потягне різке погіршення ситуації із захистом Тимошенко, для Європи це буде сильний аргумент.




«Якби ще він був від округу, то ще можна було б сподіватися на отримання пріоритетного розгляду в Європейському суді. Але ж Власенко йшов за партійним списком, і зараз інший депутат за партійним списком уже склав присягу. Тобто пріоритетності розгляду не буде, а без пріоритетності суд дуже довго це розглядатиме», – сказало джерело.

Утім, якщо повернути депутатство Власенку вдасться навряд, моральна перемога, в разі позитивного рішення Європейського суду, буде однозначно на його боці, – сказав «Голосу Америки» директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Рішення по Власенку ляже ще однією сторінкою у «негативне досьє» української влади. Є таке європейське «досьє України», в якому складуються всі порушення демократичних принципів нинішньою владою. Власенко, звичайно ж, цікавий Європі передусім як захисник Юлії Тимошенко. І якщо позбавлення його депутатської недоторканності потягне різке погіршення ситуації із захистом Тимошенко, для Європи це буде сильний аргумент», – вважає Небоженко.

Нагадаємо: 6 березня Вищий адмінсуд України позбавив Сергій Власенка мандата народного депутата за сумісництво депутатської діяльності з адвокатською. Натомість у партії «Батьківщина» стверджують, що сумісником Власенко не був, оскільки на процесах Юлії Тимошенко виступав у статусі захисника, а не платного адвоката. Опозиція заявляє також, що рішення регламентного комітету ВР, яке стало підставою позову проти Власенка, було сфабриковане. 13 березня екс-нардеп оскаржив рішення ВАСУ у Верховному суді, однак у розгляді скарги йому відмовили.


Коментарі закриті.