Долю Луценка буде вирішувати не суд, а президент – адвокат Фомін | NLight DC++
Долю Луценка буде вирішувати не суд, а президент – адвокат Фомін | NLight DC++

Долю Луценка буде вирішувати не суд, а президент – адвокат Фомін



Київ – 2 квітня у Вищому спеціалізованому суді має бути розглянуто касаційну скаргу колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, засудженого на чотири роки позбавлення волі за обвинуваченням у привласненні майна та перевищенні службових повноважень. І хоча захисники не сподіваються на неупереджений судовий розгляд в Україні, вони все ж вважають, що Юрій Луценко може вже найближчим часом вийти на волю. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів адвокат екс-урядовця та одного із лідерів опозиції Ігор Фомін.
 – Яких результатів ви очікуєте від цього розгляду?
 
– Реально, ми розуміємо, що на сьогодні судова система України не може ухвалювати самостійних рішень. Відповідно, з моєї точки зору, суд залишить вироки стосовно Юрія Луценка в силі, і, мабуть, буде вирішувати це питання Президент України, як він обіцяв, стосовно помилування. Однак ми зробимо все можливе і неможливе для того, щоб довести свою правову позицію як суду, так і громадськості – що в діях Юрія Луценка не було ознак злочину, і він має бути виправданий.
 –  Після того, як Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо незаконності арешту та утримання під вартою Юрія Луценка, він подавав заяву до Генпрокуратури про притягнення до відповідальності причетних до цього арешту осіб.
 
– Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо цих обставин, а потім закрила це провадження через відсутність складу злочину у діях зазначених осіб. Це рішення Генпрокуратури ми оскаржили до Печерського суду Києва. Однак у подальшому захист вирішив, що Печерський суд не може розглядати справу стосовно, зокрема, і суддів цього суду, яких Юрій Луценко звинувачував у незаконних рішеннях. Відтак ми звернулися до Вищого спеціалізованого суду з клопотанням про зміну підсудності. Це клопотання задовольнили, і справу відправили до Києво-Святошинського суду Київської області для розгляду по суті, однак дата розгляду ще не призначена.
 – Як Ви вважаєте, після рішення Європейського суду, в умовах тиску на Януковича в Європі з приводу політв’язнів – в який спосіб намагається розв’язати українська влада це питання?

– Я можу виходити лише з інтерв’ю президента Януковича, в якому він сказав: якщо Вищий спеціалізований суд не ухвалить рішення на користь Юрія Луценка, він застосує своє право помилувати Юрія Луценка і звільнити його від покарання. Будь-яких інших коментарів, яким чином буде діяти влада, я не можу оприлюднити. Оскільки я не є владою.
 – Тож, у прихильників Юрія Луценка є підстави сподіватися найближчим часом побачити його на волі?
 
– Ми вважаємо, що Юрій Луценко у будь-якому разі буде на волі. І якщо цього не зробить Вищий спеціалізований суд із цивільних та кримінальних справ, чи своїм рішенням президент України – то, відповідно, ми чекаємо рішення Європейського суду.


Коментарі закриті.