За численними питаннями - "чому я не можу завантажувати в NLight DC++ використовуючи ОГО! Мережу, адже тут так багато абонентів ОГО!?" я вирішив розкрити цю тему.
Чергові "ОГО! - Побрехеньки" або "Мережа - ОГО!" від найбільшої телекомунікаційної компанії України - ПАТ Укртелеком знову змушують форуми та чати інтернету майоріти питаннями про таке нововведення. За словами провайдера така мережа дозволяє отримати вхідну швидкість до 24 мбіт/с між абонентами ОГО! та ресурсів датацентру Укртелеком поза тарифним планом (хоча друге твердження більш правдиве ніж перше).
Але наскільки це правда? Розглянемо декілька зірочок з розміром шрифту 1 під текстом цієї новинки. ;)
Я не сумніваюсь що більшість з вас і приблизно не бачили цю мережу в дії. Воно й не дивно, адже ви, можливо й не в курсі про такі факти:
Швидкісний інтернет ОГО! від Укртелеком працює виключно на технології ADSL (стаціонарні телефони давно почали виходити з моди, тому компанія почала штурмувати абонентів супер-пупер інтернетом через телефонні лінії, аби тільки ви їх не повідключали). Тому яка тут може бути ОГО! Мережа?? Це що вам локальна мережа через білий кабель що стирчить з вхідних дверей?
ADSL, визначення якого є - Asymmetric Digital Subscriber Line або Асиметрична Цифрова Абонентська Лінія, останні стандарти якого на сьогоднішній день надають максимальну щвидкість вхідного каналу до 24 мбіт/с та вихідного вього лише до 3 мбіт/с (в кращому випадку, при ідеальній якості телефонної лінії та в режимі модему ADSL2+ Annex M), та 24 мбіт/с і 1 мбіт/c в режимі ADSL2+, за яким, доречі, підключають за замовчуванням і для переходу на Annex M, вам ще може бути необхідно запитати про це свого провайдера. Тому яка тут може бути ОГО! Мережа??
На кожній лінії існує свій профіль, який визначає максимально можливу швидкість. Як правило, Укртелеком за замовчуванням встановлює профіль не на максимум - таким чином економлять на абонентах, які не в курсі про це. Тому, наприклад, при підключенні ви обрали тарифний план зі швидкістю 4 мбіт, а згодом вирішили його змінити на вищий, але такої опції в системі самоуправління my.ukrtelecom і не буде, звісно на 24 мбіт при тарифному плані 4 ви нічого й не качали - телефонуйте їм і просіть. Тому яка тут може бути ОГО! Мережа??
Але доля правди в цьому є, так можна дійсно отримати 24 мбіт поза тарифним планом, виконавши по-перше всі вимоги до лінії, по-друге мати сучасний модем з підримкою Annex M та ввімкнути його, по-третє накричати в слухавку операторові Укртелеком про те, якого біса у вас профіль 4 а не 24 :) . Але як можна качати щось з абонента ОГО! на швидкості 24 мбіт, якщо технологія ADSL вище 3 мбіт не віддає???Тому червертим пунктом, що дозволить вам отримати таке задоволення є пірінгові мережі типу DC++, Torrent, Emule тощо, які дозволяють сегментне завантаження з багатьох абонентів. Простими словами, вам потрібно завантажувати один і той самий файл обночасно з багатьох абонентів ОГО! (принаймні з 8-ми або 10-ти) частинами, що теоретично в сумі й повинно скласти позатарифну швидкість як і було обіцяно. Але нажаль таке явище може бути досить рідко, можете самі в цьому переконатися, адже часто важко знайти стільки абонентів ОГО! щоб у всіх був потрібний файл. Щодо завантаження з датацентру Укртелеком - цілком можливо зі швидкістю 24 мбіт, але я так і не знайшов що то за ДЦ і що там таке можна качати. От і робіть висновки.