Уґо Чавес втретє обраний президентом Венесуели ще на шість років | NLight DC++
Уґо Чавес втретє обраний президентом Венесуели ще на шість років | NLight DC++

Уґо Чавес втретє обраний президентом Венесуели ще на шість років

За результатами президентських виборів у Венесуелі перемогу здобув багаторічний лідер країни Уґо Чавес. Таким чином опозиція втратила один з найкращих шансів усунути від влади президента, який керує країною останні 14 років.

Не зважаючи на проблеми зі здоров’ям та жорстку боротьбу з опозицією, Уґо Чавес вчергове ще на шість років обраний президентом Венесуели. Після підрахунку 90% голосів  Центральна виборча комісія оголосила результати голосування:

«Кандидат Уґо Рафаель Чавес набрав 54,52%  голосів виборців. Кандидат Енріке Капрілес набрав 44,97% голосів виборців», – оголосила голова комісії.

«Я вітаю мого суперника, президента Республіки з перемогою. Я хочу привітати його і сподіваюсь, що політичний рух, який перебуває при владі останні 14 років зрозумі, що половина країни з ним не погоджується».

Явка на виборах склала понад 80%, а саме голосування тривало понаднормовий час. Навіть після того, як дільниці мали зачинитися, перед ними стояли величезні черги. Активності венесуельців сприяла опозиція з їх кампанією від дверей до дверей. Молодь та середній клас сподівались змінити багаторічного диктатора, соціаліста і антиамериканіста Чавеса. І хоча кампанія опозиції сприяла тому, що Чавес здобув на 255 менше голосів ніж у 2006-му році, це не змінило остаточного результату і зіграло на руку Чавесу, який отримав більше легітимності завдяки демократичності виборів.

Опозиційний лідер, губернатор Енріке Капрілес, родина якого походить із Східної Європи, після оголошення результатів вийшов до своїх прихильників побореним, але не розчавленим:

«Я вітаю мого суперника, президента Республіки з перемогою. Я хочу привітати його і сподіваюсь, що політичний рух, який перебуває при владі останні 14 років зрозумі, що половина країни з ним не погоджується».

При цьому молоді активісти кампанії не могли втриматись від сліз безвиході та розчарування.

Зовсім інші настрої панували у таборі Чавеса. Люди танцювали і раділи перемозі свого кандидата, називаючи його президентом бідних, а не багатих.

Вітаючи своїх прихильників з балкону президентського палацу Мірафлорес в Каракасі Уґо Чавес заявив, що Революція тріумфально перемогла у Венесуелі. Вбраний у червону куртку, кольору кампанії 58-річний новообраний президент звернувся до опозиції.

«Тим , хто промотує ненависть, тим хто промотує зараження суспільства та завжди заперечують все хороше, що відбувається у Венесуелі, я запрошую їх до діалогу, до дискусії щодо того, що необхідно зробити для Венесуели»,  – заявив Уґо Чавес.

Привітання з перемогою Чавесу вже висловили декілька країн, зокрема  Аргентина, Куба та Нікарагуа. Новий президентський термін Уґо Чавеса почнеться 10 січня 2013-го року.

Коментарі закриті.