Ромні обіцяє зробити зовнішню політику США більш жорсткою | NLight DC++
Ромні обіцяє зробити зовнішню політику США більш жорсткою | NLight DC++

Ромні обіцяє зробити зовнішню політику США більш жорсткою

Після перших дебатів, присвячених економіці, між кандидатами у президенти США Мітт Ромні зрівнявся у рейтингах з Бараком Обамою. У наступному раунді кандидати будуть говорити про зовнішню політику США. Готуючи ґрунт, Мітт Ромні виступив з промовою у Військовому інституті у штаті Вірджинія, де оприлюднив головні засади зовнішньої політики у США, якщо він стане президентам. Він скористався цією нагодою, щоб не лише окреслити головні аспекти своєї зовнішньої політики, але й розкритикувати політику свого опонента. Ромні звинуватив президента Барака Обаму в «пасивному» підході до вирішення проблем регіону:
 
«Надія на краще – це не стратегія. Ми не можемо підтримувати наших друзів та перемагати наших ворогів на Близькому Сході, коли наші слова не підкріплюються діями».
 
У цьому контексті він згадав  конфлікт у Сирії, та напад на американське  посольство в Бенгазі:
 
«Відповідальність президента – застосовувати силу Сполучених Штатів, щоб формувати історію, а не віддаватись на волю випадку».
 
Ромні виступив за  постачання зброї представникам сирійської опозиції, аби вони могли подолати  режим  Башара аль-Асада. Кандидат-республіканець також відзначив, що у разі його обрання він жорсткіше візьметься за Іран:
 
Я не гаятиму час  з накладенням нових санкцій на Іран і посилю вже існуючі. Ми повинні продемонструвати Ірану своїми діями, а не просто словами, що їх наміри створити ядерну зброю не будуть толеруватись

 
Ромні також пообіцяв зберегти та посилити військову силу США та відмовитись від бюджетних скорочень, запланованих Пентагоном на наступний рік.
Барак Обама вважає, підходи Ромні таким, що віджили свій час, про що президент говорив під час партійного з’їзду:
 
«Мій опонент та його партнер по кампанії – новачки у зовнішній політиці. Але зі всього, що ми чуємо та бачимо, вони хочуть повернути нас назад до часів брязкання м’язами та помилок, що так дорого коштувало Америці».
 
Експерти, кажуть, що США можуть вести більш сплановану і жорсткішу політику на зовнішній арені, ніж та, якої дотримується Обама.
 
«Близький Схід, звичайно, переживає великі зміни, на які Сполучені Штати мають обмежений вплив. Але Ромні правий, що ми повинні спробувати бути більш ефективними, не зважаючи на наші обмеження», – каже аналітик Інституту Брукінґса Майкл Огенлон.
 
Водночас, за словами експерта, не вся критика з боку Ромні має під собою ґрунт.
 
«Це правда, що Іран має набагато більше збагаченого урану, ніж три з половиною роки тому. Так само, як він мав набагато більше збагаченого урану наприкінці ери Буша у порівнянні з тим, коли Буш прийшов до влади. Що Обама зробив дуже добре, так це запровадив та посилив санкції», – зауважує аналітик.
 
Який підхід до вирішення зовнішньополітичних проблем ближчий американцям, та чи буде мати він суттєвий вплив на вибір президента, ми побачимо вже за місяць.

Коментарі закриті.