Дніпропетровські ЗМІ перед виборами: «джинса», стоп-аркуші, замовчувані теми | NLight DC++
Дніпропетровські ЗМІ перед виборами: «джинса», стоп-аркуші, замовчувані теми | NLight DC++

Дніпропетровські ЗМІ перед виборами: «джинса», стоп-аркуші, замовчувані теми

ЗМІ Дніпропетровщини напередодні парламентських виборів не дають повної й об’єктивної картини життя своїй аудиторії, констатують незалежні експерти. Державні – «грають» на боці влади й провладних кандидатів. Комерційні – не піднімають актуальні теми, незручні для їхніх власників. І ті, й інші насичені замовними матеріалами. У ЗМІ для внутрішнього користування з’явились так звані стоп-аркуші: про кого не можна писати, заявляє Незалежна асоціація журналістів. В порівнянні з попередньою виборчою кампанією, кажуть аналітики, регіональна преса стала більш упередженою.
 
Чи не найбільше зауважень незалежних експертів – до регіональних мас-медіа державної та комунальної власності. Кажуть: ті перетворились на філії або прес-служби органів влади та провладних сил. На екранах обласного державного та міського, частково муніципального, телеканалів майже нема реклами опозиціонерів, а всі політичні телесюжети – або про «добрі справи» владоможців, або критичні – щодо їхніх конкурентів.
 
Агітація проти чи «чорний піар»?
 
На боці влади – й обласна газета «Зоря», що видається коштом бюджету. Перед виборами вона стала майданчиком для чорного піару, стверджують у громадянській мережі «Опора». Спостерігачі зафіксували: щодо 24-го виборчого округу, де за крісло депутата між собою змагаються двоє регіоналів з потужними ресурсами, – «Зоря» піарить одного і дискредитує іншого.
 
«Приміром, газета «Зоря», яка фінансується з обласного бюджету, №39 за 27 вересня. Тут друга сторінка повністю присвячена кандидату Анатолію Крупському та його заслугам. А сторінка №3 – присвячена його конкуренту Якову Безбаху. Тут розміщений відкритий лист заслуженого металурга України, що несе негативний характер. Ми вбачаємо в цьому ознаки «чорного піару», – повідомила Радіо Свобода представник «Опори» у Дніпропетровську Ольга Солодушко.
​​
В обласній газеті «Зоря» такі зауваження відкидають. Головний редактор видання Світлана Колесникова зазначає: редакція надає рівні можливості всім учасникам перегонів.
 
«Зоря», найстаріша газета краю, – це єдина газета, яка друкує програми абсолютно всіх кандидатів і партій, учасниць виборів. Я не знаю іншої такої газети в регіоні. Жоден кандидат, який звернувся до редакції газети з пропозицією про співпрацю і хотів укласти угоду, не отримав відмови. Ми працюємо з кандидатами, які уклали угоди і оприлюднюємо їхні матеріали, оплачені з виборчих фондів. А закон про вибори, як відомо, передбачає і агітацію за, і агітацію проти», – сказала в коментарі Радіо Свобода редактор.
​​
Певні теми вже відкриваються у ЗМІ
 
Телеканали Дніпропетровщини теж отримали низку зауважень. Чимало матеріалів – без дотримання журналістських стандартів: поняття балансу наче й не існує, констатує керівник Незалежної асоціації журналістів Іван Красиков. В регіональних ЗМІ для внутрішнього користування, каже він, з’явились так звані стоп-аркуші, де вказано, про кого можна говорити, про кого – ні. Комерційні мас-медіа деякі актуальні проблеми регіону все ж піднімають, але тільки ті, де нема інтересу їхніх власників.
 
«У нас є комерційні канали. Там ми можемо почути частку правди. На приватних телеканалах ми можемо побачити теми, які владою замовчуються, – через протистояння власників цих каналів з владою якісь теми відкриваються. Якби зараз певні структури з ресурсами не змагались між собою на виборах, то ми б у місті Дніпропетровську не побачили взагалі б ніякої критики. А так є скандали, є інтерес міжнародних спостерігачів. І є надія на вільну думку. Теж, я розумію, можливо, не всі ці теми теж об’єктивно розкриваються. Виборцю зараз важко чітко отримати повну інформацію про події, які відбуваються в області. Є атмосфера страху, є атмосфера такого напівтерору: всі комерційні структури, які обслуговують виборчу кампанію, перебувають певною мірою на контролі певних владних організацій», – сказав у коментарі Радіо Свобода Іван Красиков.
 
Водночас у Незалежній асоціації журналістів зазначають: на відміну від читачів газет, глядачі місцевих телеканалів все ще не навчились відрізняти замовні матеріали від звичайних новин. Зазначають: найближчим часом на краще ситуація навряд чи зміниться – щонайменше має прийти нове покоління журналістів, які не погоджуватимуться на «джинсу» та «темники».

Коментарі закриті.