15% українців живуть за межею бідності | NLight DC++
15% українців живуть за межею бідності | NLight DC++

15% українців живуть за межею бідності




За рівнем бідності Україна повернулася до 2006 року. До 2008 року, показники знижувалися, але позитивна тенденція була зруйнована, заявили представники Програми розвитку ООН в Україні 17 жовтня, у міжнародний день боротьби з бідністю. Натомість влада переконана, що бідних в країні стало значно менше.
 
Дійсно, покращення відбулося для тих, хто за визначенням ООН, є абсолютно бідним. Це люди, які витрачають менше 5 доларів США на день або віддають на харчування понад 60% з свого бюджету. І якщо абсолютно бідних в Україні стало 14,6% порівняно із 16,8% у 2010 році, то тих, хто працює заради їжі – побільшало.
 
“Украінці мають значні проблеми із урівноваженням власного бюджету. Бідними вважаються ті, котрі витрачають більше 60% сімейного бюджету на харчування. За минулий рік відсоток таких людей в Україні зріс до 41,5%” – заявила програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні Катерина Рибальченко. Також експерт зазначила, що зріс і відсоток тих, хто, за міжнародними категоріями, недоїдає.
 
Президент України Віктор Янукович, натомість, вважає, що показники в Україні набагато кращі за європейські. Так, голова держави зазначив, що в умовах кризи уряди інших країн були змушені скоротити видатки на соціальні програми, коли сьогоднішня влада реалізує чимало соціальних ініціатив в Україні.
 
“В Україні намітилися ознаки поліпшення становища найбільш нужденних верств”, – заявив президент. Він зауважив, що рівень крайньої бідності в країні та показник її глибини наразі є найнижчим із 2001 року.


Бідними вважаються ті, котрі витрачають більше 60% сімейного бюджету на харчування. За минулий рік відсоток таких людей в Україні зріс до 41,5%”.




Україна, як держава-підписант “Цілей розвитку тисячоліття ООН”, має виконати ряд завдань щодо зменшення рівня бідності до 2015 року. Наразі, за словами експертів, найбільш проблемним є зменшення кількості тих, чиє споживання менше за прожитковий мінімум. Показники тут зростають, і до категорії ризику входять вже не тільки пенсіонери, але й сім’ї з дітьми.
 
“Торік частка такого населення становила 25,8% проти 23,5% у 2010 році”, – говорить Катерина Рибальченко.
 
Самі українці, як показують соціологічні опитування, не готові миритися із такою ситуацією. 24% українців сказали, що вийдуть на вулицю в разі різкого зниження рівня життя, 22% – у разі невиплати зарплат, пенсій чи стипендій, а 13% – через зростання безробіття. Директор фонду “Демократичні ініціативи”, що проводив дослідження, Ірина Бекешкіна підсумувала, що саме матеріально-економічні чинники змусять українців взяти участь у акціях протесту.
 
В Україні ж, за висновками ООН, прогрес із зменшенням кількості бідних є, але він нерівномірний. В той час, за європейськими стандартами живуть тільки 5% українців.



Коментарі закриті.