Указ Обами щодо нелегалів: подарунок для одних і трагедія для інших | NLight DC++
Указ Обами щодо нелегалів: подарунок для одних і трагедія для інших | NLight DC++

Указ Обами щодо нелегалів: подарунок для одних і трагедія для інших




Одним з гострих питань цьогорічної боротьби за президентське крісло у США є питання нелегальної імміграції. Президентський указ Барака Обами, згідно з яким тимчасово призупиняється депортація деяких нелегальних іммігрантів, вдихнув надію в багато з них. Але також поставив чимало родин в таку ситуацію, коли депортації підлягають лише одні її члени, а інші можуть залишитися в країні.

В подібній ситуації опинилися і друзі, як Моніка Сібрі та Йоган Гарсія. Гарсія приїхав до Сполучених Штатів у віці 15 років, Сібрі – 16-ти. Він має право залишитися в країні. Вона – ні. Згідно з указом Барака Обами, усі, хто були привезені в країну нелегально їхніми батьками у віці до 15-ти років, не підлягають депортації щонайменше протягом двох наступних років.

«Я чітко заявляю. Це – не амністія. Це не надає імунітету. Це не є шляхом до громадянства. Це – тимчасове рішення», – пояснив Барак Обама.  


«Обама робить помилку, дозволяючи порушникам імміграційних законів залишитися і полегшуючи їм життя».



Це тимчасове рішення як допомагає одним, так і створює непереборні проблеми для інших. 20-річна Сібрі, яка приїхала з Еквадору, вчиться в коледжі Стейтен Айленд.

«Половина моєї родини тут і мої батьки тут. Якщо я повернуся до Еквадору, в мене нікого не буде», – переживає вона.

Гарсії – 25. Він почувається щасливчиком через те, що йому дозволили залишитися в США. Але він переживає за Сібрі та інших, що можуть бути депортовані.

«Я вважаю, що студенти, такі як вона, талановиті, мусять отримати можливість зробити щось велике для цієї країни. Вона тут здобуває освіту. Я думаю, що Сполучені Штати лише виграють, якщо вона залишиться», – каже Гарсія. 

Лурдес Ромео – одна з щасливчиків: «Я така щаслива, що готова стрибати від радощів. Я можу досягти усіх тих речей, про які мріяла, але в той же час я думаю про людей, які не відповідають вимогам».

Джоанна Марзуло зі Служби імміграційного контролю та правозастосування Нью-Йорка, проти цього указу:

«Обама робить помилку, дозволяючи порушникам імміграційних законів залишитися і полегшуючи їм життя».

Отець Боб Віталіоне з Бруклінської Церкви Святого серця називає політику Обами шляхетним жестом, але вважає, що треба починати зі зімни ставлення:

«Наші нелегальні іммігранти насправді є рабами 21-го століття. Вони працюють за мінімальну і навіть меншу від мінімальної зарплату. Вони роблять найбруднішу, найбільш марудну роботу, яку в старі часи виконували раби». 

На сьогодні понад ста тисяч людей в США подали документи на отримання двохрічної відстрочки. Адміністрація сподівається, що Конгрес схвалить законопроект, згідно з яким діти, що були привезені в країну своїми батьками нелегально, зможуть отримати американське громадянство. А ті, хто потрапив до США у віці 16 та більше років, будуть депортовані, можуть повернутися в країну народження добровільно або будуть і далі ховатися  від імміграційної служби та жити без документів.



Коментарі закриті.