Газ українського шельфу – шлях до енергетичної незалежності | NLight DC++
Газ українського шельфу – шлях до енергетичної незалежності | NLight DC++

Газ українського шельфу – шлях до енергетичної незалежності




«Е нергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої запитання в коментарях, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Щороку Україна видобуває дедалі менше власного газу: родовища вичерпуються швидше, ніж іде пошук нових. Однак це не стосується Чорноморського регіону: видобуток газу тут почав збільшуватися, і нині сягнув 1,6 мільярда кубометрів на рік. Нещодавно відкриті родовища блакитного палива, зокрема Одеське – найбільше в Чорноморському басейні, дають змогу подвоїти видобуток. Так вважають на державному підприємстві «Чорноморнафтогаз», яке розробляє родовища українського шельфу.
 
На обсяг три мільярди кубометрів газу на рік підприємство планує вийти за три роки, і тоді шельфовий газ повністю забезпечить потреби Криму і двох-трьох сусідніх областей, прогнозує начальник департаменту геологорозвідувальних робіт підприємства «Чорноморнафтогаз» Петро Дякович.
 
Утім, точні запаси газу на українському шельфі невідомі, оскільки геологи дослідили менше десятої його частини, наголошує Петро Дякович.
 


Обсяг вже освоєних родовищ становить 70 мільярдів кубометрів газу і ще 20 мільйонів – газового конденсату



«Незважаючи на те, що шельф Чорного і Азовського морів мало освоєний, його підтверджених запасів достатньо для того, щоб значно збільшити видобуток газу упродовж найближчих 3-4 років. Обсяг вже освоєних родовищ становить 70 мільярдів кубометрів газу і ще 20 мільйонів – газового конденсату. А це більше, ніж мають решта причорноморських країн разом. Є можливість швидко збільшувати видобуток, бо родовища є доступними, знаходяться недалеко від берега, поруч із інфраструктурою з переробки і транспортування газу», – зазначає представник газовидобувного підприємства.
 
Сусідня Румунія, маючи менші поклади шельфового газу, ніж Україна, видобуває його в кілька разів більше.
 «Вишки Бойка» – газова революція чи корупційний скандал?
 
Щоб збільшити видобуток на шельфі, український уряд закупив дві плавучі самопідйомні бурові установки, перша з яких у вересні почала видобувати газ на Одеському родовищі – в її пуску брав участь Президент України Віктор Янукович. Друга бурова платформа, яку назвали «Незалежність» – запрацює на цьому ж родовищі до кінця року.
 
Загалом українські геологи розвідали 18 газових родовищ на дні моря. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко планує закупити для їхньої розробки ще три бурові платформи. Днями він заявив, що збільшення видобутку газу на українському шельфі, разом зі спорудженням терміналу для скрапленого газу та економним споживанням блакитного палива, зменшить залежність України від імпорту російських енергоносіїв.
 
Між тим, бурові платформи, які встигли охрестити «вишками Бойка», стали предметом корупційного скандалу. За інформацією видання «Дзеркало Тижня», український уряд купив їх по 400 мільйонів доларів, хоча у виробника вони коштують по 220 мільйонів. Переможцем тендеру стала латвійська компанія, тож Генпрокуратура Латвії за цим фактом порушила кримінальну справу.
 Геологи радять видобувати на шельфі всі ресурси паралельно
 
Розробка родовищ Чорного моря потребує зовсім інших технологій, аніж на суші. Газ знаходиться під водою, часто на ділянках, де глибина моря – кількасот метрів, іноді – в сейсмонебезпечних зонах. Чорноморські родовища поєднують поклади природного газу, сланцевого газу, газоконденсату і нафти на одній території, тому видобуток має відбуватися одразу за кількома напрямками, наголошує один із провідних дослідників геології українських газових родовищ, академік НАН України Олександр Лукін.
 
«Треба передовсім розробляти газ сланцевих товщ одночасно з розробкою традиційних родовищ, які знаходяться на тому ж місці, – радить науковець. – У південному регіоні це нещодавно довели геологорозвідники на Прикерченському шельфі, коли відкрили Суботінське родовище. Є традиційні поклади газу та нафти. Але водночас там залягає чорносланцева товща, яка за цілою низкою ознак є газоносною».
 
Олександр Лукін бачить і серйозну проблему з видобутком газу на шельфі – захист довкілля. На думку науковця, Україна є бідною державою, де на екологічних витратах часто економлять, тоді як ліквідація екологічної катастрофи – по кишені лише багатим країнам.
 
Частка нафти і газу становить половину українського енергетичного балансу, тоді як більша частина їхнього обсягу імпортується – такі розрахунки наводить Начальник інформаційно-аналітичного відділу «Нафтогазбудінформатика» Олександр Лактіонов. За його словами, в таких умовах інші держави збільшують кількість постачальників та активніше видобувають власний газ.
 


Недостатній рівень диверсифікації зумовлює енергетичну залежність України



«Маємо збільшення постачання скрапленого природного газу на світовий ринок, збільшення споживання екологічно чистих палив. Міжнародна енергетична агенція передбачає, що до 2030 року природний газ посідатиме друге місце у структурі споживання, після нафти. Отже, більшість тенденцій пов’язані з диверсифікацією: чи то ресурсної бази, чи то енергетичного балансу, чи то постачання… Недостатній рівень диверсифікації зумовлює енергетичну залежність України. Щодо внутрішньої диверсифікації, то це збільшення власного видобутку, за рахунок шельфу Чорного моря», – вважає фахівець.
 
Дослідники чорноморських газових родовищ, серед яких і керівник геологічного відділу державного підприємства «Укргеофізика» Андрій Толкунов, вважають, що видобувати газ шельфу буде дорожче через складні геологічні умови. Тому стрімкого зростання видобутку очікувати не варто: необхідні комплексні геологорозвідувальні роботи, аж до моделювання родовища у форматі «3D», а крім того, технології видобутку з глибин до 5 тисяч метрів, зауважує Андрій Толкунов.
 
Керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що розробляти такі родовища і брати на себе всі ризики мають іноземні компанії, які мають такий досвід.
 Замість «Газпрому» західні компанії
 
Право на розробку Скіфської нафтогазоносної ділянки на українському шельфі отримав консорціум у складі американської компанії ExxonMobil, британської Shell, австрійської OMV і НАК «Надра України». Очікують, що угоду про розподіл продукції з українським урядом консорціум підпише до кінця року.
 
Активність на українському шельфі вже викликала занепокоєння російського «Газпрому», єдиного імпортера газу до України. Видання «Коммерсант» повідомляє, що «Газпром» запропонував українському «Нафтогазу» відмовитися від самостійної розробки українського шельфу, і створити спільне підприємство, про яке були переговори два роки тому.
 
Експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут вважає, що на морських глибинах Україна має залучати західних партнерів та їхні технології, але в жодному разі не «Газпром». Утім зарано говорити про те, що чорноморський газ дасть змогу Україні зменшити імпорт палива з Росії та змусити її поступитися у ціні, заявив Радіо Свобода Олександр Нарбут.
 


Можливість впливати на ціну російського газу дасть більш швидка інтеграція в Європейську енергетичну інфраструктуру і запрошення на ринок інших потенційних постачальників



«Газпром», на сьогодні, ані в стратегічних, ані в тактичних цілях не має намірів удосконалювати власний потенціал видобутку газу в Україні. Тобто такого типу партнерство не має жодної перспективи. Якщо ж говорити про темпи, то для того, аби від розвідки перейти до видобутку, необхідно, щонайменше 3-4 роки. Це означає, що в разі підписання в першому півріччі наступного року договору з консорціумом (у складі ExxonMobil та інших компаній – ред.) перспектива вийти на видобуток планується на 16-18 рік. Можливість впливати на ціну російського газу дасть більш швидка інтеграція в Європейську енергетичну інфраструктуру і відповідно до пакетів енергетичних рішень ЄС – запрошення на ринок інших потенційних постачальників, які б змогли скласти серйозну конкуренцію російському «Газпрому», – підсумовує експерт.
 
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич прогнозує, що у 2015 році Україна видобуватиме на шельфі вже не півтора, як нині, а три мільярди кубометрів. Попри це, на його думку, чорноморський газ не уповільнить подорожчання енергоносіїв для населення та промисловості. Експерти очікують, що в найближчі роки вирішальними для внутрішніх цін на газ в Україні й далі залишатимуться стосунки з Росією.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.



Коментарі закриті.