Сирійські біженці між двох вогнів | NLight DC++
Сирійські біженці між двох вогнів | NLight DC++

Сирійські біженці між двох вогнів




Різке зростання кількості сирійських біженців в сусідніх країнах дестабілізує ситуацію в останніх: їм просто не вистачає ресурсів, аби допомогти всім нужденним. У тої же час потоки біженців з Сирії продовжують прибувати. А в самій Сирії з`являються внутрішні табори. Там опиняються ті, хто не може вирватись за кордон, але разом з тим не почуваються безпечно у власній домівці.
 
Сотні тисяч сирійців залишили країну,  рятуючись від громадянської війни. І їх кількість продовжує зростати. Чимало людей у таборах на території інших країн виступають проти режиму Башара аль-Асада.
 
Однак, не всі біженці  можуть чи хочуть залишити країну. Деякі з них опиняються у центрах, на зразок табору в Думмарі на околиці Дамаска, організованого сирійським урядом. Кореспондента Голосу Америки під час зйомок  супроводжує представник уряду.  Побачивши камеру, діти негайно починають вихваляти Башар аль-Ассада.
 
Утім, загалом це люди, які опинилися поміж двох вогнів. Мухамед Тухамані, робітник з Алеппо, розповідає, як отримав поранення, потрапивши у перестрілку між урядовими силами та повстанцями. У цьому таборі йому надали медичну допомогу, харчі, одяг та тимчасове житло.
 
Чимало людей у таборі переконані, що уряд тримає ситуацію під контролем. Один з волонтерів – австралієць сирійського походження Сафі Аюш.
 


У мене  багато друзів в Австралії, які питають: «Чому ти там живеш? Залиш країну. Що ти там робиш?» Я кажу, що тут безпечно. Це мій дім. Я тут навіть одружився два місяці тому, мав справжнє весілля.



Аюш впевнений, що аль-Ассад виграє наступні вибори президента.
 
Інша волонтерка Нісрат Аббуд розповідає, що працює для усіх сирійців, не лише для прихильників президента:
 
«Як волонтер,  я допомагаю усім сирійцям. Ви знаєте, на наших футболках немає портрета президента, лише карта Сирії».
 
Як мешканці цього табору, так і експерти відчувають, що на країну чекають, якщо не примирення, то зміни.
 
Політичний аналітик  Бессам Абу Абдулла  – член правлячої партії Баат.
 
«Я думаю, ми побачимо іншу Сирію. Люди кажуть, що цей режим повинен впасти. Та він вже впав», – говорить політик.
 
Абдулла переконаний, що в цьому вина не партії, а самого режиму.



Коментарі закриті.