Зовнішня політика США – очима єврейських та мусульманських виборців | NLight DC++
Зовнішня політика США – очима єврейських та мусульманських виборців | NLight DC++

Зовнішня політика США – очима єврейських та мусульманських виборців




Загалом, зовнішня політика, кажуть політологи, не стане вирішальним фактором щодо того, кому з двох кандидатів у президенти США американці віддадуть свій голос. Окрім певної категорії виборців – мусульман та євреїв. І останні у великій кількості мешкають в штаті, що є одним з кількох, результати виборів, у якому можуть вирішити долю всієї кампанії – на Флориді. Саме там, у місті Бока-Ратон, і проводилися останні дебати, за якими з інтересом спостерігали місцеві мешканці.
 
Мешканці надзвичайно заможного повіту Палм-Біч, що на півдні Флориди, до політики підходять серйозно. Багато з них – євреї, що становлять невелику, але політично активну громаду, яка переважно підтримує демократів. Під час дебатів Барак Обама не обійшов стороною питання, яке їм не байдуже, – безпеку Ізраїлю.
         
«По-перше, Ізраїль наш справжній друг. І наш найбільший союзник в регіоні. І якщо на Ізраїль нападуть, ми виступимо на боці Ізраїлю. Я завжди на цьому наполягав під час свого президентства».  
 


Обама поїхав в серце арабського світу – в Каїр – і фактично їм сказав: «Ізраїль – наш друг. І так завжди буде. І Голокост таки був. Прийміть це. Немає сенсу заперечувати факти.



Але відносини президента Барака Обами та ізраїльського прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу останнім часом дещо охолонули через розбіжності у поглядах щодо іранської ядерної програми. Республіканський кандидат Мітт Ромні заявив, що президент проявив слабкість у своїх відносинах з мусульманським світом. Звертаючись до Барака Обами під час дебатів він сказав: 
 
«Пане президенте, причина, чому я назвав ваші візити  «туром вибачень», полягає в тому, що ви поїхали на Близький Схід – в Єгипет, Саудівську Аравію, Туреччину, Ірак. І, між іншим, ви оминули Ізраїль, нашого найближчого союзника в регіоні, але ви поїхали до інших народів».  
 
Айру Шешкіна, директора Єврейського демографічного проекту в Університеті Майямі, доводи Ромні не переконали. 
 
«Обама поїхав в серце арабського світу – в Каїр – і фактично їм сказав: «Ізраїль – наш друг. І так завжди буде. І Голокост таки був. Прийміть це. Немає сенсу заперечувати факти».
 
Але критика Ромні політики президента щодо економічних санкцій, покликаних зупинити ядерну програму Ірану, справила враження на Стенлі Зернера, американця єврейського походження. Хоча він і демократ, Зернер не підтримує Обаму.   
 
«Америка відіграє роль арбітра в палестинсько-ізраїльському питанні. Чому б їй не стати більш справедливим арбітром в цій справі?


Америка відіграє роль арбітра в палестинсько-ізраїльському питанні. Чому б їй не стати більш справедливим арбітром в цій справі?


«Я думаю, що він чотири роки говорив, мовляв, ми не дозволимо іранцям побудувати атомні заводи. Ми не дамо їм отримати доступ до матеріалів, щоб це зробити. Чотири роки пройшло і що ми маємо? Іран лише ближче просунувся до здійснення своїх планів зі створення атомної бомби».
 
Але, мусульмани бачать позиції обох кандидатів як «проєврейські».
 
Амбер Чодрі розуміє, що кандидати підтримують Ізраїль. А чому, запитує вона, вони не можуть підтримати Палестину?

«Америка відіграє роль арбітра в палестинсько-ізраїльському питанні. Чому б їй не стати більш справедливим арбітром в цій справі?», – каже Амбер.
 
Під час цієї дуже напруженої виборчої кампанії, оглядачі кажуть, що в штабах обох кандидатів вирішили дещо пожертвувати голосами мусульман на користь більшої, за кількістю, та активнішої єврейської громади, позицію якої, до того ж, підтримують консервативні християни.



Коментарі закриті.