Республіканці перешоджають прихильникам Обами голосувати? | NLight DC++
Республіканці перешоджають прихильникам Обами голосувати? | NLight DC++

Республіканці перешоджають прихильникам Обами голосувати?




6-го листопада американці прийдуть на виборчі дільниці обирати президента США. Напередодні голосування, чимало штатів, з подачі республіканців, прийняли, в тому чи іншому вигляді, закон, що зобов’язує громадян мати при собі посвідчення з фотографією. Чимало демократів вважають це спробою республіканців позбавити можливості голосувати бідні верстви населення, які підтримують, здебільшого, демократів. Наприклад, у Пенсільванії справа дійшла до Верховного суду. Однак, поки справу розглядають різні інстанції, волонтери ведуть активну кампанію інформування громадян про нові вимоги.


«На минулих президентських виборах вперше в історії США був зламаний расовий бар’єр. Тому не повинно нікого дивувати, і так вже склалося історично, що ми маємо справу зі спробами відкинути десятки тисяч голосів».



Щосуботи зранку волонтери розробляють проект плану роботи на день. Бюлетені, які розповсюджують волонтери, містять інформацію про новий виборчий закон у Пенсільванії. Ініційований республіканцями закон зобов’язує виборців пред’являти на дільницях посвідчення особи з фотографією. Проблема у тому, що понад 700 тисяч людей у штаті не мають таких документів, – каже Роберт Превіді з коаліції пенсільванських виборців6 

«Мені здається, люди будуть здивовані, коли прийдуть голосувати цього року. Ми намагаємося попередити якомога більше людей про те, що їм необхідно мати при собі посвідчення особи з фотографією».

Опоненти закону називають його завуальованою спробою республіканців позбавити права голосу представників етнічних меншин, які в 2008-му голосували за Барака Обаму.

«Чимало афроамериканців не мають посвідчення особи, не мають і латиноамериканці. Республіканці не хочуть Обаму, вони не хочуть, щоби він залишився при владі», – каже мешканець штату Чарльз.

У штабі республіканців відмовилися коментувати новий закон, лише зазначили, що введення нового правила повинно запобігти зловживанням на виборах.

Стефані Сінґер – голова комісії, що відстежує вибори у Філадельфії, не погоджується з таким трактуванням закону:

«Мета цього закону відохотити голосувати певну категорію людей. Щоби подолати цей закон треба, щоб ці люди прийшли і проголосували».

Понад 30 штатів розглядали можливість введення аналогічного закону. У багатьох він набрав сили, в інших прийняли з певними поправками. 

«На минулих президентських виборах вперше в історії США був зламаний расовий бар’єр. Тому не повинно нікого дивувати, і так вже склалося історично, що ми маємо справу зі спробами відкинути десятки тисяч голосів», – вважає активіст Бенджамін-Тад Джелас.

Аналітики ж вважають, що питання перевірки на дільницях посвідчення особи надто політизується останнім часом. Насправді представники обох партій підтримують цю ідею, – зауважує політичний оглядач Джастін Дангоф:

«Шати Джорджія та Індіана ввели у себе цей закон ще на минулих виборах і помітили високу явку виборців, на яку не сподівалися демократи».

З іншого боку і прихильники, і опоненти закону погоджують, що до 6-го листопада ще є трохи часу, аби отримати посвідчення особи з фотографією.



Коментарі закриті.