США можуть встановити над частиною Сирії заборонену для польотів зону | NLight DC++
США можуть встановити над частиною Сирії заборонену для польотів зону | NLight DC++

США можуть встановити над частиною Сирії заборонену для польотів зону




Сполучені Штати говорять, що розглядають можливість запровадження забороненої для польотів зони над північчю Сирії, де вона межує на кордоні з Туреччиною. Причиною цьому стала реальна загроза життю мирних жителів, які мешкають на прикордонних територіях Туреччини. Крім того офіційний Вашингтон стурбований тим, що Іран і його ліванське угруповання Гезбола надають дедалі більшу підтримку сирійському президенту Башару аль-Асаду.
 
З дедалі більшою кількістю сирійських танків уздовж кордону, США говорять, що артилерійський вогонь між Сирією і Туреччиною може призвести до спалаху насильств.
 


Туреччина стабільно завдавала ударів у відповідь, причому вони стають все потужнішими з кожною атакою з боку Сирії. Це надзвичайно небезпечно і все рухається до того, що конфлікт може вийти за межі простої перестрілки.



Аналітик Американського Інституту Миру Стів Гейдеман говорить, що відповідь Туреччини – це не просто охорона кордону:
 
«Також уряд в Анкарі нам чітко дає зрозуміти, що вони хотіли б змінити політичний баланс і значно сильніше почати не лише тиснути на режим Асада, але й щоб міжнародна громадськість розуміла, яка ціна цього конфлікту, і чому світове суспільство повинне зробити значно більше, ніж зараз робить».
 
З огляду на те, що у Туреччині сьогодні переховується більше 100 тисяч сирійських біженців, офіційний Вашингтон розглядає можливість запровадження забороненої для польотів зони над північчю Сирії, яку контролюють повстанці – опоненти Асада.
 
«Ми продовжуємо обговорювати з нашими партнерами як, що, і чому – ті моменти, на які наші партнери могли б погодитися, включно із забороненою для польотів зоною. Але ми поки не прийняли жодних рішень», – говорить Нуланд.
 
Стів Гейдеман говорить, що президент Асад добре розуміє – запровадження забороненої для польотів зони дасть повстанцям значні переваги.
 
«Ескалація конфлікту біля Турецького кордону, є нічим іншим як спробою режиму Асада показати, що він не боїться переважаючої військової сили Туреччини і не боїться можливості того, що НАТО підтримає Туреччину у конфлікті з Сирією», – говорить аналітик.
 
За його словами, уряд президента Асад почувається досить впевнено і без допомоги ззовні, адже міжнародна військова допомога для повстанців сьогодні є обмеженою:
 
«Вони почуваються ніби Росія, Китай, Іран і Гезбола – усі на їх боці. Вони розуміють, що міжнародне суспільство зволікає із збільшенням підтримки сирійській опозиції. Тож уряд Сирії бачить це як певну перевагу для себе».
 
Ліванське войовниче угруповання Гезбола запевняє, що його бійців немає у Сирії. Втім, США занепокоєні дедалі зростаючим впливом Гезболи та Ірану на цю країну і звертають на це увагу Росії.
 
«Москва заявляє, що стурбована можливим розвитком ситуації в Сирії після того, яка Асад піде. Але подивіться що відбувається тепер, коли Асад все ще при владі. Екстремістські групи та Іран посилюють активність і скоюють різні проблеми, які можуть перекинуться за межі Сирії», – говорить Нуланд.
 
За її словами, США співпрацюють зі союзниками, які постачають зброю сирійським повстанцям, аби запевнитися, що ця зброя не потравляє у руки екстремістів.



Коментарі закриті.