Експерти: Серіал «Мельниченко проти Тимошенко» стартує одразу після виборів | NLight DC++
Експерти: Серіал «Мельниченко проти Тимошенко» стартує одразу після виборів | NLight DC++

Експерти: Серіал «Мельниченко проти Тимошенко» стартує одразу після виборів




«Мельниченко свідчить проти Тимошенко». Серіал під такою назвою покажуть українцям одразу після виборів. Причому фіналом яскравого шоу може стати не лише новий судовий вирок опозиціонерці, але й геополітичний розворот України у бік Кремля.

Такі прогнози роблять експерти, коментуючи сенсацію: несподівану появу в Україні опального екс-майора держохорони та його арешт в аеропорту Бориспіль.

Про те, що Миколу Мельниченка затримано в Борисполі, куди він прилетів рейсом із Нью-Йорка, повідомила у середу прес-служба СБУ.

«24 жовтня ц. р. співробітники Служби безпеки України спільно з Державною прикордонною службою України на підставі постанови Шевченківського районного суду м. Києва затримали в міжнародному аеропорту «Бориспіль» оголошеного у міжнародний розшук громадянина України М. Мельниченка», – повідомив офіційний сайт СБУ.

Як нагадали у прес-службі відомства, щодо Мельниченка розслідується кримінальна справа за розголошення державної таємниці, підробку документів і перевищення службових повноважень. Ідеться про зроблені ним аудіозаписи в кабінеті екс-президента України Леоніда Кучми, які свого часу призвели до «касетного скандалу» і спричинили політичну кризу в Україні.

Наразі відомо, що затриманого доправили в суд, аби обрати йому міру запобіжного заходу. При цьому подруга Мельниченка Наталя Розинська уже заявила, що адвокати вимагатимуть звільнення під підписку про невиїзд. Мовляв, іншої запобіжної міри не може бути, оскільки розшукуваний повернувся в Україну сам, за власним бажанням.

Чому Мельниченко це зробив? На думку експертів – тому, що домовився з українською владою свідчити проти Тимошенко. От хіба що арешт у ці домовленості не входив і став для майора несподіванкою, – каже директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Він знав, що влада готує великий процес над Тимошенко, на якому хоче довести, нібито екс-прем’єрка організувала вбивство низки донецьких бізнесменів, у тому числі Євгена Щербаня, у 90-і роки. І Мельниченко вже заявляв, що в нього є плівки на цю тему. Очевидно, домовленість була про те, що він передасть якісь матеріали, вони їх використають, і кінець. Але свідчити на суді проти Тимошенко явно не входило в його плани. Однак слідчі виявились хитрішими. Я думаю, саме зараз з Мельниченком ведуть роботу, обробляють його відповідним чином, щоб у нього з’явилось бажання виступати в суді і щоб сценарій чергового процесу над Тимошенко йшов саме за потрібною для влади версією», – сказав Небоженко Голосу Америки.

Як прогнозує політолог, Мельниченка відпустять, і одразу після виборів в Україні стартує серіал «екс-майор свідчить проти екс-прем’єрки».«Це почнеться одразу після виборів. Виникне потреба перемкнути увагу громадськості від недемократичних виборів, фальшувань та ймовірних заворушень. І тут тема «Мельниченко проти Тимошенко» виявиться напрочуд зручною. До Нового року нам, напевно, покажуть довгий яскравий серіал про те, як доблесні правоохоронці на основі свідчень Мельниченка розкривають криваві злочини. Гадаю, саме зараз йому розписують роль – як він має виступати і що говорити», – зауважив Небоженко.


На думку політолога [Карасьова], у цій новій грі Мельниченку знову відведена роль інструмента зовнішніх впливів. Як нагадує експерт, фігура екс-майора в українській «шаховій партії» завжди активно використовувалась, коли політична ситуація в країні переживала пік невизначеності, турбулентності і готова була зрушити у той чи інший бік.



За його словами, звільнення Юлії Тимошенко після виборів у сценарій влади не вписується.

«Що ви! Зараз, коли Тимошенко посадили, не допустили до виборів, та ще й провалять самі вибори – адже це формує дуже негативне досьє на Україну в демократичному світі. І природно, що влада шукає вихід. Стосовно виборів – переконуватимуть, що з виборами все було в порядку. Стосовно Тимошенко – доводитимуть, що та, кого світ називає політв’язнем, насправді є одним з найстрахітливіших гангстерів 21 століття», – іронізує Небоженко.

Закономірною появу скандального майора в Україні напередодні виборів вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Мельниченка знову вкинули в гру. Бо він сам кинувся в гру, заявивши, нібито має докази проти Тимошенко. Тепер він чекає на серйозні пропозиції», – сказав Карасьов Голосу Америки.

На думку політолога, у цій новій грі Мельниченку знову відведена роль інструмента зовнішніх впливів. Як нагадує експерт, фігура екс-майора в українській «шаховій партії» завжди активно використовувалась, коли політична ситуація в країні переживала пік невизначеності, турбулентності і готова була зрушити у той чи інший бік.

«Починається нова гра. Хочуть повторити те, що було на початку 2000 років. Тому що завжди є багато охочих пограти за визначення України. Можливо, й зараз хтось бажає, щоб до кінця цього року, якраз після виборів, тут створилася нова внутрішньополітична і геополітична ситуація. Щоб можна було Україну поставити на той чи інший вектор. Тому що час маневрування у безвекторному середовищі закінчується. Ось тут і стануть в пригоді такі авантюристи світового масштабу, як Мельниченко – щоб вплинути на ситуацію або створити димову завісу, за лаштунками якої буде обрано той чи інший шлях. Ну, наприклад, Митний союз. Все до цього йде», – прогнозує Карасьов.



Коментарі закриті.