Експерти США: Парламентські вибори – головний тест для Януковича і його уряду | NLight DC++
Експерти США: Парламентські вибори – головний тест для Януковича і його уряду | NLight DC++

Експерти США: Парламентські вибори – головний тест для Януковича і його уряду




Міжнародні спостерігачі, які стежитимуть за останнім етапом виборчої кампанії в Україні – процесом голосування та підрахунку голосів – почали прибувати в Україну. Серед них низка американських експертів, які напередодні оцінювали процес виборів та саму кампанію під час круглого столу організованого Голосом Америки у Вашингтоні.


 
Експерти зійшлись на думці, що ці вибори є головним тестом для президента Януковича та його уряду.
 
«Я вважаю, що ці вибори є надзвичайно важливими. Вони стануть головним тестом для президента Януковича та його уряду. На сьогодні як у США, так і в Європейському Союзі вважають, що Україна рухається у зворотному від прогресу напрямку. Дім Свободи визначає Україну останні три роки, як частково вільну країну, це погіршення порівняно з тим де раніше була Україна. Я не хочу казати, що справи йшли ідеально попередньо, під час президентства Юденка. Навіть більше, я думаю, що багато людей розглядають 5 років президентства Ющенка як час втрачених можливостей. Але в останні понад два роки правління Януковича ми бачимо справжнє погіршення ситуації з демократичними свободами. Саме тому, ці вибори стають вагомим тестом для України. Якщо вони пройдуть добре – то це допоможе Україні у її інтеграції з Європейським Союзом, якщо ж вони пройдуть погано, то це може призвести до ізоляції країни і це буде відповідальністю теперішнього уряду», – зазначив президент Дому Свободи Дейвид Креймер.
 


“Усі вибори, проведені за часів правління Віктора Януковича були проведені з порушеннями виборчих стандартів запроваджених милою адміністрацією. Тому зараз перед українським урядом є серйозний виклик”.



Водночас старший радник Гельсинської комісії при Конгресі США Орест Дейчаківський каже, що, враховуючи велику кількість уже зафіксованих порушень під час кампанії, парламентські вибори в Україні можуть бути визнані частково вільними:
 
«Я не хочу говорити про оцінки інших, але за стандартами ОБСЄ існують різні рівні. Я не хочу робити завчасні оцінки, але так виглядає, що можливо вибори будуть оцінені як такі, що частково відповідали міжнародним демократичним стандартам. Я не думаю, що хто небуть може сказати, лише базуючись на справі Тимошенко, яка не змогла взяти участь у виборах та інших порушеннях, що ці парламентські вибори відповідали міжнародним стандартам. І владі насправді треба буде добре постаратись, мусять бути масові фальшування,  як це  було у 2004-му році, під час виборів перед Помаранчевою революцією, що б ці вибори були визнані не чесними і не прозорими. Тобто буде дана оцінка наскільки вони відповідали чи не відповідали міжнародним стандартам».

Голова відділу Євразії Міжнародного Республіканського Інституту Стів Нікс пояснив, що спостерігачі від його організації оцінюватимуть вибори за чотирма категоріями:
 
«Міжнародний республіканський інститут оцінює вибори за чотирма категоріями, по-перше – як пройшла кампанія, друге – це як пройде саме голосування у день виборів 28-го жовтня, третє – ми оцінюємо процес підрахунку голосів і четверте, що ми також розглядаємо як дуже важливий процес – це вирішення суперечок під час трьох попередніх процесів. У випадку, коли кандидати та партії набиратимуть близьку один до одного кількість голосів, як будуть вирішені суперечки буде визначальним. Ми маємо нову систему оскаржень, як ви знаєте, тепер усі суперечки будуть вирішуватись в адміністративному суді. Я вважаю, що даючи оцінку виборам, нам треба детально розглядати усі ці чотири компоненти».
 
За словами Дейвида Креймера, Україна за часів президентства Ющенка довела, що може провести чесні і прозорі вибори. Водночас за часів президентства Януковича, усі вибори відбуваються з порушеннями. Саме тому ці вибори розглядають як останнє попередження теперішній владі.
 
«З 2004-го року, після повторних виборів президента, Україна провела декілька загальнонаціональних виборів, які справді відповідали міжнародним стандартам – у 2006, 2007, 2010 – президентські вибори. Але після цього у жовтні 2010-го року в Україні пройшли місцеві вибори, які були широко розкритиковані, потім були мерські вибори на яких я побував у квітні цього року, вибори мера Обухова, вони також були широко засуджені. Тобто, усі вибори, проведені за часів правління Віктора Януковича були проведені з порушеннями виборчих стандартів запроваджених милою адміністрацією. Тому зараз перед українським урядом є серйозний виклик і відповідальність організувати ці вибори у відповідності до міжнародних стандартів»,– заявив Креймер.



Коментарі закриті.