У Чикаго кажуть, що "доброго царя" на Україні не буде | NLight DC++
У Чикаго кажуть, що "доброго царя" на Україні не буде | NLight DC++

У Чикаго кажуть, що "доброго царя" на Україні не буде




У неділю у Чикаго – вибори. Втім тисячі українських громадян, які тут працюють та американці українського походження тримають з Україною зв’язок постійно, незалежно від політичного календаря.

Про те, як переймаються українці Чикаго долею України – видно у відділенні компанії “Meest”, яка займається доставкою до України.


Посеред дня – у відділенні людно. Українці безперервно шлють посилки додому



Світлана, яка тут працює показує на гору пакунків у складському приміщенні : “Стільки українці кожного тижня дня відправляють на Батьківщину”.

В Україні на Світлану чекають чоловік та син. Вона каже, кожен український мігрант у США має рідних в Україні і активно допомагає їм за будь-якої можливості.

“Це є висока ментальність українців – допомогати родині. Вони сюди прилетіли лелеками, лишила там батьків, дітей. Це дуже сентиментально. Люди, які тут є  – обмежуть в усьому. Вони живуть та думають про свої родини. Це люди, які дуже багато працюють, Україні як тут живуть – дуже багать працюють”, – каже Світлана.

На багатьох українських громадян за кордоном  у неділю чекає сюрприз. Ті, хто не зареєструвались не минулої неділі проголосувати просто не зможуть. У консульстві України зізнаються – проблема існує попри зусилля завчасно поінформувати українців про зміни.

“Раніше була можливість включення до списків і в останній момент, але цим законом чітко передбачено, ніякі зміни до реєстру виборців не можуть змінюватись в період за 5 днів до виборів. Тобто 22-го числа – був останній день, коли можна було внести якісь зміни”, – каже Сергій Коледов, тимчасовий виконуючий обов’язки генерального консула України у Чикаго.

Виборча комісію у Чикаго очолює Ростислав Гриньків. Каже у Чикаго теоретично може проголосувати більше 5 тисяч людей – стільки знаходиться на тимчасовому або постійному консульському обліку. Ще 500 осіб – подали заяви про внесення до виборчих списків. Саме ці – останні – гарантовано. прийдуть на вибори. На попередніх виборах на дільниці проголосували трохи більше тисячі українців із десятків тисяч, які мають таке право.

Ростислав, очікує, що неділя буде не простою. Каже, люди, які за звичкою прийдуть голосувати без попередньої реєстрації мають право на обурення:

“Найбільшою проблемою цього закону є, що люди, які не подали заяв до неділі, фактично позбавлені права голосу, що на мою думку є антиконституційним, нелогічним, бо вони лишаються громадянами України”.

Втім значна частина українців Чикаго про зміни виборчого законодавства дізналась вчасно. Світлана – іде на вибори так само, які і її родичі в Україні.

“Я вірю у вибори в Україні. Не може бути так багато хмаринок над Україною. Українська земля добра, вона скроплена поотом та працею не може ця земля так довго страждати. І всі люди, які народились на українські землі під українським небом мають бути щасливі”, – мріє Світлана.

Володимир цього дня також відправляє посилку додому. Він так само під у неділю піде до українського консульства голосувати


Право голосувати є. А чи має воно значення? Хотілося би вірити, що одного дня подарунки, які ми посилаємо в Україну – вони зможуть посилати нам. Але як такої віри, що назавтра настане кращий день – її немає



Краще майбутнє залежить від справ кожного. Так вважає, Володимир.

“Ні один президент , ні один добрий чи поганий цар не прийде і не зробить все на краще. Люди мають хотіти того і щось робити!”, – каже чоловік.

Українці Чикаго та закордонні українці взагалі зберігають повсякденний зв’язок із Україною. Значна частина з них піде на вибори у неділю. Хтось лише цього дня дізнається, що не зможе проголосувати. Проте всі вони і громадяни України і представники діаспори – пов’язані з Україною міцними вузами, які не обмежуються політикою.



Коментарі закриті.