Підрахунок голосів супроводжується бійками | NLight DC++
Підрахунок голосів супроводжується бійками | NLight DC++

Підрахунок голосів супроводжується бійками




Підрахунок результатів парламентських виборів на декількох округах супроводжується бійками і застосуванням сльозогінного газу. Провладні кандидати оскаржують в судах результати виборів на дільницях. Станом на вечір середи результати голосування досі не встановлені майже у трьох десятків округів. За перемогу в них змагаються головно представники влади і опозиційні висуванці. 
 
Бійка сьогодні сталася в столичній ОВК, де головними претендентами на перемогу вважають самовисуванця Віктора Пилипишина і свободівця Юрія Левченка. Сторони привели до приміщення комісії десятки своїх прихильників, які перешкоджали членам ОВК приймати протоколи. Лунали взаємні звинувачення у фальсифікації, крадіжках оригіналів протоколів, псуванні бюлетенів. Під час сутички хтось із конфліктуючих груп застосував сльозогінний газ. Міліція практично не втручалася у протистояння.
 
Попри оголошення перемоги свободівця Андрія Іллєнка над власницею мережі будівельних гіпермаркетів Галиною Герегою, сутичка сталася і приміщенні окружної комісії №215. Однією із сторін конфлікту тут також були націоналісти із партії “Свобода”. Журналісти, які висвітлювали конфлікт, повідомили про напад із застосуванням сльозогінного газу.  Затягується підрахунок голосів і декількох інших столичних округах, де більш вірогідною виглядає перемога опозиційних політиків.
 
Триває також протистояння у Каневі, де за перемогу змагаються кандидат від об’єднаної опозиції і висуванець влади Богдан Губський. Останній оскаржує результати виборів у суді.
Попри заклики опозиції, окружна виборча комісія № 197 так і не розпочала свою роботу через відсутність кворуму. Прес-служба партії “Батьківщина” заявляє про погрози членам ОВК.
 
В Партії регіонів наполягають, що влада не має стосунку до конфліктів. Мовляв, стосунки між собою з’ясовують самі кандидати. Один із лідерів ПР Олександр Єфремов закликав мажоритарників не заважати членам окружних комісій підбивати підсумки голосування. “Я звертаюся до цих кандидатів із закликом припинити тиск на членів виборчих комісій і дати їм можливість завершити підрахунок голосів відповідно до закону. Звертаю увагу, що в учасників виборчого процесу є надійні інструменти контролю — в першу чергу оригінали протоколів дільничних виборчих комісій. Тому будь-які спроби сфальсифікувати результати голосування, яке вже відбулося, будуть виявлені, а винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності”, – заявив політик.
 
Дії учасників виборчого процесу засудили й деякі члени ЦВК. Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, висловлюючи власну позицію припустив, що конфлікти навколо підрахунку голосів на проблемних округах швидко владнати не вдасться. “Я не хочу висловлювати офіційну позицію Центрвиборчкому, оскільки мене на це ніхто не уповноважував, але скажу, як один із членів ЦВК, що ці вибори в частині підрахунку голосів є досить брудними”, – заявив Магера на брифінгу.



Коментарі закриті.