Нью-Йорк оговтується після урагану «Сенді» | NLight DC++
Нью-Йорк оговтується після урагану «Сенді» | NLight DC++

Нью-Йорк оговтується після урагану «Сенді»




У Нью-Йорку життя поступово повертається до нормального ритму після руйнівного урагану «Сенді». З‘являється електропостачання у нижніх кварталах Мангеттена, влада відновлює інфраструктуру, викачує воду з підвалів та тунелів. Але експерти кажуть, що мине не один тиждень поки місто повністю оговтається від наслідків стихії.
 
Потрапити сьогодні на Мангеттен – завдання не з простих. Поліція пропускає на мости лише автомобілі з трьома чи більше пасажирами. Але навіть це не допомагає зменшити багатогодинні затори. Нью-йоркське метро, затоплене водою, не працює з неділі. Наземний транспорт не може впоратися з потоком пасажирів.Тисячі людей вирішують іти пішки чи пересідають на велосипеди.
 
Облетівши місто на гелікоптері, сенатор з штату Нью-Йорк Чарльз Шумер каже, що деякі райони виглядають немов після війни:
 
«Це виглядає як кадри Лондона чи Дрездена після Другої світової війни. Майже нічого не вціліло».
         
Але центр Нью-Йорка встояв. Площа Таймс-сквер знову миготить вогнями, а Нью-Йоркська фондова біржа запрацювала після дводенної перерви. Ті, хто змогли потрапити сьогодні на роботу, вражені побаченим.
 
Трейдер на Волл-стріті Пітер Тачман каже:
 
«Страшно. Не часто можна побачити Нью-Йорк у такому стані. Але я щасливий знову бути на роботі».
         
Мешканці сусіднього Брукліна третій день поспіль викачують воду з перших поверхів. 
         
Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо просить людей потерпіти:
         
«Ми переживаємо величезні труднощі. Подібних проблем наше покоління ще не бачило. Я буду вдячний за ваш спокій і розуміння».
 
Куомо оголосив про часткове відновлення у четвер роботи метро, але поки що не в нижньому Мангеттені.


«Страшно. Не часто можна побачити Нью-Йорк у такому стані. Але я щасливий знову бути на роботі».




Там тунелі досі під водою. Ремонтні служби намагаються, в першу чергу, висушити підземні електрощитові. Від їх роботи залежить, коли буде відновлене електропостачання у фінансовому кварталі Нью-Йорка, місцевому госпіталі та у найвищому житловому хмарочосі міста – вежі Бікмана, спроектованої відомим архітектором Френком Ґері, де не працюють ліфти.
 
Натеніел Клей, який живе у цьому будинку, збирається з силами, щоб сходами піднятися до себе в квартиру… на 70 поверсі:
         
«У ці хвилини я починаю розуміти, що багато людей навколо втрачають терпець і мріють, щоб життя повернулося до норми».
         
Гаражі та сусідні підземні дороги у цьому районі затоплені. Автомобілі у них залишені напризволяще. Відкачати сотні тон води звідти владі міста допомагає підрозділ військових інженерів. Вони поки що навіть приблизно не можуть оцінити, скільки на це знадобиться часу.
 
«У тунелях та інших місцях нижнього Мангеттена ще багато води. Ми намагаємося робити все якомога швидше та якомога ефективніше. Але точніше ми нічого не можемо сказати», – зазначив представник інженерного корпусу армії США Кріс Ґарднер.
 
Військові інженери також допомагають прибрати тони сміття та уламків, які змило хвилями у довколишні води. Від цього залежить безпека корабельних перевезень, які також призупинені після урагану.



Коментарі закриті.