Перемога Обами: погляд з України | NLight DC++
Перемога Обами: погляд з України | NLight DC++

Перемога Обами: погляд з України



Наразі не схоже, щоб щось змінилося для України, яка під час першого президентського строку Обами геть зникла з американських зовнішньополітичних пріоритетів



За президентськими виборами у Сполучених Штатах уважно спостерігали в Україні. Адже прихід нової адміністрації міг би означати корекцію зовнішньої політики Білого дому. Багатьох цікавило, чи зазнає змін ставлення Вашингтона до України.
 
«Великим днем для Америки і великим днем для демократії» назвав перемогу президента Обами посол США в Україні Джон Теффт. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи слід очікувати змін у політиці Сполучених Штатів щодо України, дипломат заявив: курс залишиться незмінним.
 
«З переобранням Обами ви будете спостерігати тяглість в американській політиці щодо України. Змін не відбудеться. Адже обидві партії – Демократична і Республіканська – відстоюють одні й ті самі цінності і мають спільний підхід щодо політики у Східній Європі. І якби, наприклад, губернатора Мітта Ромні обрали президентом, можу вас запевнити, що політика Сполучених Штатів стосовно України залишалася б такою, якою вона і була», – сказав Теффт.
 
Багато хто вбачає у цій тяглості позитив. До тих, кого влаштовує незмінність нинішнього курсу американської адміністрації, належить журналіст-міжнародник Ігор Слісаренко.
 
«Я думаю, що нова адміністрація президента Обами (хоча в Держдепартаменті, очевидно, стануться певні кадрові зміни) забезпечить спадковість курсу. Відносини Сполучених Штатів з Україною будуть убезпечені від якихось несподіваних поворотів. Адже в разі перемоги Ромні – хтозна, як склалися б його відносини з Москвою. Я маю на увазі навіть не ті жорсткі заяви, які він робив протягом кампанії, називаючи Росію геополітичним ворогом Америки номер один. Я веду мову про інше. Ми пам’ятаємо, що в минулому саме республіканці йшли на досить радикальні домовленості з Москвою. І будемо відвертими – це відбувалося за рахунок інших країн. Тому хтозна, що чекало б на Україну у разі обрання Ромні. А відтак спадковість попереднього курсу Обами я розцінюю як позитив. Принаймні як запоруку стабільності у наш нестабільний час», – сказав Слісаренко Голосу Америки.


Я переконаний, що для України набагато краще було б, аби президентом США став Мітт Ромні



Натомість колишній посол України в США Юрій Щербак розчарований, бо сподівався на зміни.
 
«Я переконаний, що для України набагато краще було б, аби президентом США став Мітт Ромні. Він пропонував абсолютно зрозумілу – хоч, може, часом і жорстку – зовнішню політику. Але це політика, де є чіткі пріоритети і де є спроба відродити вплив Сполучених Штатів у низці регіонів світу. У Обами цього не було. Я вважаю зовнішню політику президента Обами провальною і невизначеною. Її вирізняла хіба що красива риторика. Мовляв, давайте, хлопці, усі разом дружити. Але «хлопці» на Близькому Сході вже дали свою відповідь. І на Близькому Сході Сполучені Штати отримали повний провал. Такою закордонною політикою не задоволена і Східна Європа – не тільки Україна, але і Чехія, і Польща», – сказав Щербак Голосу Америки.
 
За словами дипломата, уже назавтра новий-старий президент зіткнеться з проблемами, які не були розв’язані, і муситиме визначатись:
 
«Це низка викликів, у тому числі, виклик Росії. Росія стає дедалі більш антиамериканською країною. Ідеться, скажімо, про скандальне рішення припинити програму Луґара і закрити міжнародні інститути, підтримувані Сполученими Штатами. Або візьміть одіозний закон про те, що люди, які працюють в іноземних центрах, вважаються «агентами», – це ж просто радянська практика! Якщо Обама і далі заплющуватиме на це очі, то це скінчиться, я думаю, дуже погано. Тому я й кажу, що перед ним стоять виклики. Завтра він прокинеться, зайде в Овальний кабінет, і перед ним постануть дуже серйозні проблеми. Я маю сподівання, що він зрозуміє, що тепер 4 роки він не пов’язаний жодними зобов’язаннями, він вільна людина, і він повинен увійти в історію Сполучених Штатів. Питання зовнішньої політики дуже серйозно постануть перед ним. Можливо, він щось змінить. Оце єдине сподівання», – сказав Щербак.
 
Проте, як додає дипломат, наразі не схоже, щоб щось змінилося для України, яка під час першого президентського строку Обами геть зникла з американських зовнішньополітичних пріоритетів.


В минулому саме республіканці йшли на досить радикальні домовленості з Москвою



«Поки що буде тривати обамівська інерція щодо України», – прогнозує екс-посол України в США.
 
А тим часом багато експертів пов’язують свої надії не так з іменем президента, який переміг, як із фактом того, що президентські вибори в Америці закінчились. Тепер більше уваги приділять Україні, – каже народний депутат від Об’єднаної опозиції Леся Оробець.
 
«Я сподіваюся – завдяки тому, що вибори в Америці вже пройшли, в американського істеблішменту з’явиться більше часу, щоб роззирнутися навколо. І я дуже сподіваюся, що пильна увага, яку нині приділяють Україні, посилиться. Адже те, що відбувається в Україні – нечесні вибори, шахрайство з підрахунком голосів, спроби провести перевибори навіть у тих округах, де перемога опозиції очевидна, – усе це не може не непокоїти. І звісно, що тут увага міжнародної спільноти, її тиск, її наполеглива увага і спроба повернути Україну в демократичне русло дуже і дуже вітається», – сказала Оробець Голосу Америки.


Коментарі закриті.