Ключові високопосадовці хочуть залишити уряд Обами | NLight DC++
Ключові високопосадовці хочуть залишити уряд Обами | NLight DC++

Ключові високопосадовці хочуть залишити уряд Обами



На перший погляд, президентські вибори та довибори до Конгресу США залишили американський політичний  ландшафт без змін. На чолі країни залишився Президент Барак Обама, вищу палату Конгресу – Сенат – контролюють демократи, а нижню – Палату представників – республіканці. Утім, певні зміни все-таки відбуваються. Окрім, кількох нових облич в Конгресі, американці незабаром побачать і нові обличчя на найвищих посадах в уряді.
 
Однією з перших про власне бажання залишити Адміністрацію Барака Обами заявила Державний секретар США Гілларі Клінтон, яка є одним з найпопулярніших членів кабінету Обами. Вона заявляє, що готова піти з посади наприкінці січня, коли формально закінчиться перший президентський термін Президента Обами. Але Клінтон не виключає, що може залишитися і довше – поки їй не  знайдуть заміну.
 
«Вона має намір залишатися, поки не буде призначено нову людину, після чого вона повернеться до приватного життя, трохи відпочине, буде думати та писати», – заявила під час брифінгу в Держдепі речник установи Вікторія Нуланд .
 
Деякі оглядачі кажуть, що відпочинок Клінтон від великої політики буде не довгим. Не виключають, що вона, готується висунути свою кандидатуру на Президентських виборах у 2016-му році.
 
Серед можливих наступників Гілларі Клінтон на посаді Держсекретаря США називаються сенатор-демократ Джон Керрі та Посол США в ООН Сюзан Райс. Утім, якщо Керрі перейде на державну посаду, звільниться його місце у Сенаті, де демократи утримують більшість з перевагою всього в кілька місць. Республіканці обов‘язково спробують  поборотись за вільне місце у Сенаті на додаткових виборах. 
 
У свою чергу Сюзан Райс, яка довгий час вважалася однією з найближчих соратників Обами, дещо заплямила репутацію, коли публічно запевняла, що атака на американське консульство у Лівії не є актом тероризму, а справою рук розлюченого натовпу. Ця версія подій з того часу була офіційно заперечена.
 
Деякі аналітики кажуть, що Обама може призначити головою Держдепу  республіканця, продемонструвавши тим самим, що він готовий працювати з представниками опозиційного табору. Під час кампанії Обама обіцяв тісніше співпрацювати з республіканцями, щоб уникнути чергової економічної рецесії та вирішити інші нагальні проблеми.
 
Виконавчий директор Атлантичної Ради США Деймон Вілсон вважає, що з призначенням нового Держсекретаря Барак Обама розраховує досягти конкретних зрушень у своїй зовнішній політиці:
 
«На тлі теперішньої політичної ситуації у США, та спираючись на особисту популярність Клінтон – а вона була дійсно популярна,  президент мусить  мобілізувати ці дві речі, щоб досягати своїх стратегічних цілей та реальних змін у міжнародній сфері».  
 
Окрім Клінтон, про свій намір залишити уряд заявив міністр юстиції Ерік Голдер. Після себе він залишає скандал з  невдалою спецоперацією «Швидкий та Нестримний». Республіканські конгресмени звинуватили Генпрокурора у приховуванні правди про таємну програму боротьби з мексиканськими наркокартелям, у результаті якої чимало одиниць вогнепальної зброї потрапили до рук злочинців.
 
Про свій намір залишити посаду заявив також і міністр фінансів Тімоті Ґайтнер, як також ще кілька членів Адміністрації Барака Обами. Очікується, що рішення про нові призначення президент прийме до своєї інавгурації у січні.


Коментарі закриті.