Чому на Донеччині падає промислове виробництво? | NLight DC++
Чому на Донеччині падає промислове виробництво? | NLight DC++

Чому на Донеччині падає промислове виробництво?



Донецьк – На Донеччині й далі продовжують падати показники промислового  виробництва. Свіжі цифри кажуть про те, що страждає, перш за все, металургія. Ці тривожні тенденції відбиваються і на всеукраїнській статистиці. Адже у вересні падіння промислового виробництва склало 7 відсотків, за даними Державного комітету статистики.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький підтвердив, що показники промвиробництва знижуються саме через проблеми в металургії.

Незважаючи на те, що в жовтні є деяке зрушення по чавуну, але є зниження по сталі та прокату. Цей момент мене більш за все непокоїть – каже Андрій Шишацький

«Незважаючи на те, що в жовтні є деяке зрушення по чавуну, але є зниження по сталі та прокату. Цей момент мене більш за все непокоїть, тому що все ж таки важливе наповнення місцевих бюджетів, виплата заробітної платні. За підсумками 10 місяців, 25 міст та районів із 45 не виконали бюджетні призначення. Станом на 1 листопада заборгованості бюджетникам немає, але треба працювати над проблемами, щоб не допустити їх», – наголосив він.


Незважаючи на те, що в жовтні є деяке зрушення по чавуну, але є зниження по сталі та прокату. Цей момент мене більш за все непокоїть.
Андрій Шишацький.



Згідно з розрахунками аналітиків, нинішній рік є найбільш проблемним для металургів, починаючи з 2008 року. Українська металургія має проблеми через різке зниження світового попиту та згортання активності металургійних підприємств на ринках Європи і Близького Сходу. 

На заводах Ахметова – модернізація

Тим часом один із лідерів металургійної галузі – компанія «Метінвест», яка належить Рінату Ахметову, – заявляє, що у вересні зниження виробництва на її підприємствах склало 18%. Однак, як пояснили Радіо Свобода у прес-службі компанії, «Метінвест» виплачує зарплатню, зберігає робочі місця та продовжує курс на модернізацію. 

«Тільки протягом жовтня ми провели тестові випробування установки вдування пиловугільного палива на ММК ім. Ілліча, і почали реалізацію масштабний інвестиційний проект на Єнакіївському метзаводі – за участю французької компанії Air Liquide і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР)», – йдеться у повідомленні прес-служби.

Оновлення носить точковий характер

Проте донецький економіст Олександр Кендюхов, характеризуючи ситуацію з промисловим виробництвом в країні в цілому, пояснює: виробнича база за 20 років змінилася не сильно, а всі оновлення мають точковий характер.

«Немає системної зміни. Немає масового створення нових виробничих підприємств, високорентабельних, високотехнологічних, орієнтованих на експорт. Відповідно ті, що є, вони не дозволяють нашій економіці ефективно конкурувати з іншими економіками на світовому ринку. Ми конкуруємо здебільшого продукцією сировинного характеру і продукцією первинної обробки. Це металургія, хімічне виробництво, сілське господарство. Коли на світовому ринку відбувається падіння, Україна буде страждати в першу чергу», – зазначає експерт.  World Steel Association озвучила для України прогноз, згідно з яким, за рік у державі виробництво сталі впаде на 2,5 відсотки. Тим часом Україна вже опустилася з 8-го на 10-те місце у світовому рейтингу виробників сталі.


Коментарі закриті.