Німеччина готова до конфронтації з Росією? | NLight DC++
Німеччина готова до конфронтації з Росією? | NLight DC++

Німеччина готова до конфронтації з Росією?



Канцлер Німеччини Анґела Меркель цього тижня збирається до Росії, де проведе переговори з російським президентом Володимиром Путіним і візьме участь у форумі громадянського суспільства «Петербурзький діалог». Її візит затьмарений напруженням у відносинах Берліна і Москви, яку дехто називає кризою.
 
Під час візиту до Росії у п’ятницю, 16 листопада, Анґела Меркель має порушити питання про дотримання прав людини в цій країні. Так вважають німецькі законодавці, які затвердили необов’язкову резолюцію минулого тижня. Доповідь, яку схвалив Бундестаг, готував Андреас Шокенгофф, радник канцлера, уповноважений уряду з питань відносин із Росією. Він звернув увагу на згортання демократичних процесів у Росії після того, як у президентське крісло в травні повернувся Володимир Путін.
 
Коли Німеччиною керував канцлер Ґерхард Шредер, то Берлін був одним із найкращих друзів у Росії в Європі. Відносини будували, в першу чергу, на прагматичних міркуваннях, таких як енергетика, і на тісних особистих стосунках. Шредер якось назвав Путіна «бездоганним демократом».
 Цінності – різні
 
Але з приходом Меркель двосторонній клімат почав змінюватися.


Росіяни не відповідають терміну союзник, або друг




«Стосовно відносин із Росією, то я думаю, що це відносини, які німецькі дипломати люблять називати «стратегічними», бо ми не поділяємо багато цінностей, але ця країна нам потрібна для стратегічних речей», – говорить Констанце Штельценмюллер, провідний науковий співробітник німецького фонду Маршалла у США. – Я дуже відверта тут, але це вуличне визначення стратегічних відносин. Союзники, друзі – це ті, з ким ви дійсно поділяєте спільні цінності. Росіяни не відповідають терміну союзник, або друг».
 
Німеччина імпортує з Росії приблизно третину газу, який споживає. Усвідомлюючи це, Меркель намагається зменшити залежність від Росії, розбудовуючи теплові електростанції, що працюють на вугіллі, і розвиваючи проекти з видобутку польського сланцевого газу.
 
Меркель також гостро критикувала близького союзника Москви – президента Білорусі Олександра Лукашенка. Крім цього, вона підтримала європейську програму «Східне партнерство», розраховану на таких сусідів Євросоюзу як Україна, попри незгоду Москви.
 
І тепер доповідь Шокенгоффа, так само як і його зауваження у справі засуджених членів панк-гурту Pussy Riot, все це затьмарює візит Меркель до Росії.
 Німеччина: ми самі вирішуємо, хто представляє наш уряд
 
Кремлю не сподобався ще проект критичної доповіді Шокенгоффа, який з’явився у жовтні. Росія заявила, що більше не визнаватиме його як представника німецького уряду. У відповідь прес-секретар німецького канцлера Штеффен Зайберт назвав реакцію Росії «дивовижною» і наголосив, що Берлін сам буде вирішувати, хто представляє уряд ФРН. Урядовець підтвердив, що Шокенгофф приїде до Росії на засідання «Петербурзького діалогу».
 Едвард Лукас, редактор журналу Economist і автор книги «Обман: шпигуни, брехня і як Росія дурить Захід», вважає, що готовність до конфронтації з Росією є новою ситуацією для партії Християнсько-демократичний союз, яку очолює Меркель.


Бачимо публічне невдоволення Росією і готовність брати участь у публічній сварці




«Тепер ми бачимо в серці ХДС публічне невдоволення Росією і готовність від імені Німеччини брати участь у публічній сварці», – вважає британський оглядач.
 
За повідомленнями, Меркель ніколи не мала тісних стосунків із Путіним. Досі ходять розмови про її візит до Путіна, коли той був прем’єром. Російський лідер нібито змусив її довго чекати, а потім посадив поруч із чорним лабрадором, хоча вона боїться собак.
 
Едвард Лукас вважає, що останні події надають візиту Меркель до Москви особливої ваги.
 
«Це дійсно гострі речі, які всі раніше були би дуже незвичними. Додайте до цього дебати у Бундестазі в п’ятницю (9 листопада – ред.), і це створює умови для дуже цікавого, можливо, найцікавішого тижня за десятиліття німецько-російських відносин – із «Петербурзьким діалогом» і самітом Путін-Меркель. Я хотів би підслухати, що там відбувається», – говорить експерт.
 
Втім, деякі спостерігачі, такі як Джуді Демпсі з Європейського центру Карнегі вважають, що наразі це нова риторика Берліна, а нову стратегію ще доведеться затверджувати. І тут буде потрібна підтримка німецької промисловості, яка дотепер неохоче сприймала критику Росії.
 Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Robert Coalson

 


Коментарі закриті.