Барак Обама відвідав Бірму | NLight DC++
Барак Обама відвідав Бірму | NLight DC++

Барак Обама відвідав Бірму



Барак Обама та Гілларі Клінтон прибули у Бірму з чисельною делегацією урядовців та представників бізнесу. Бірма – одна з останніх країн на планеті, що до останнього часу була закритою. Сьогодні країна намагається трансформуватися, пропонуючи партнерські відносини закордонним інвесторам та урядам.

Виступаючи в університеті Рангуна, найстарішому та найпрестижнішому навчальному закладі Бірми, Барак Обама підтвердив свою передвиборчу обіцянку сприяти урядам, які колись правили методами страху, а сьогодні готові розтиснути кулак:

«Протягом минулих півтора років, диктатура, що тривала 5 десятиліть, почала послаблювати свій тиск. За період президентства Тейна Сейна прагнення народу до змін нарешті було підтримане урядовими реформами», – наголосив Президент США.

Обама відзначив звільнення у Бірмі частини політичних в‘язнів, допущення до виборів у 2010 році опозиційної сили «Національна Ліга за Демократію», заборону примусової праці, нові економічні закони і домовленість про перемир‘я з етнічними групами:

«Ці проблиски прогресу не повинні згаснути. Їх потрібно підсилювати, вони повинні охопити своїм світлом усіх людей цієї нації».

Американського президента тепло зустріли на вулицях столиці Бірми. Так само дружньою була розмова віч-на-віч з президентом Тейн Сейном, колишнім генералом, який став ініціатором теперішніх реформ. Президент Обама також відвідав дім лідера опозиції Бірми Аун Сан Су Чжі, яка застерегла від передчасних дифірамбів заявивши так:

«Найскладніший час у будь-якому перехідному періоді – це коли ми думаємо, що успіху вже майже вдалося досягти. Але ми повинні бути вкрай обережними, щоб міраж успіху не збив нас зі шляху до справжніх перетворень, яких від нас чекають наші люди».


«Для китайської молоді та студентів, і навіть для урядовців Америку подають як підступну, небезпечну, безжалісну і добре організовану силу, якій Китай повинен сьогодні протистояти».



Подорож Президента США в Бірму спровокувала неоднозначну реакцію в Китаї. Пекін сприймає політику США, спрямовану  на більшу політичну, економічну та військову присутність в Азії, як загрозу власним інтересам у цьому регіоні. Експерти у Вашингтоні відзначають, що сьогодні китайські лідери бачать візит Обами у Бірму як доказ прихованих планів Білого Дому в азійському регіоні. Про це говорить Майкл Пілсбурі з
Гудзонівського Інституту:

«Для китайської молоді та студентів і навіть для урядовців Америку подають як підступну, небезпечну, безжалісну  і добре організовану силу, якій Китай повинен сьогодні протистояти».

Професор Сян Ланьсін, який очолює Інститут міжнародних досліджень у Фуданському університет в Шанхаї погоджується:

«Кожен крок, який робить американський уряд, включно з візитом Обами у Бірму, сприймається Китаєм як геополітичний маневр. Вони вважають, що головною метою тут є не підтримка демократії у Бірмі, а намір відтягнути Бірму зі сфери впливу Китаю. Американці твердять, що це не має жодного стосунку до Китаю. Але китайці навпаки, вважають що це має пряме відношення до їхніх інтересів. Америка постійно намагається згладити психологічне напруження з Китаєм, підбираючи обтічні формулювання, але це не працює».

Американські урядовці кажуть, що вони обговорювали з китайськими лідерами цілі, які вони переслідують у Бірмі. На думку Вашингтона, сприяння демократичним та економічним реформам у цій, донедавна закритій країні, є в інтересах усього регіону, включаючи Китай.


Коментарі закриті.