Загострення між Ізраїлем та Сектором Газа травмує психіку дітей | NLight DC++
Загострення між Ізраїлем та Сектором Газа травмує психіку дітей | NLight DC++

Загострення між Ізраїлем та Сектором Газа травмує психіку дітей



Святкування дня народження в одній зі шкіл Гази в таборі біженців. Тут намагаються зробити життя цих дітей настільки нормальним, наскільки це можливо. Вони ростуть тут усвідомлюючи, що у будь-який момент Ізраїль може провести артилерійський обстріл їх територій. І психологи кажуть, що це значною мірою травмує дітей. Аіда Кассаб з Програми охорони психічного здоров’я громади Гази тренує батьків та вчителів виявляти симптоми хвороби у її крайній формі – посттравматичного стресу.

«Симптомами може бути гіперактивність, регресивна поведінка, заїкання, крадіжки, нічне нетримання сечі чи погана успішність в школі. Усі ці проблеми пов’язані з травмою», – говорить Аіда.

Самі Овайда є єдиним дитячим психологом в Газі. Він каже, що лише окремі випадки травми потребують лікування. Більшість дітей з часом все ж таки самі оговтуються:

«Але проблема в тому, що симптоми можуть повернутися знову, адже якщо відновиться обстріл, у дитини може розвитися великий страх».

Через кілька кілометрів, за огорожею і зоною обстрілу завширшки два кілометри, діти в Ізраїлі переживають подібні травми. Протягом останніх 10 років на ці землі з Гази було запущено більше 12 тисяч ракет. Ізраїльський Центр психічних травм створив спеціальне місце для батьків та їх дітей. Психолог Наомі Баум говорить, що травма може відобразитися на всій сім’ї:


«Проблема в тому, що симптоми можуть повернутися знову, адже якщо відновиться обстріл, у дитини може розвитися великий страх».



«Коли члени сім’ї протягом довгого часу перебувають під стресом, вони забувають про звичайні заняття як, наприклад, гра. Батьки забувають, як це – гратися з дітьми. Вони настільки переживають про їх безпеку, що забувають наскільки важливими для дітей є розваги».

В підконтрольній Гамасу Газі ситуація погіршилася через ізраїльську блокаду, яка негативно позначилася на умовах життя людей. Ізраїль називає Гамас терористичним угрупованням. Медики кажуть, що між політичною ситуацією і психічними проблемами людей існує міцний зв’язок. Такої думки притримується і доктор Гасан Шабан Зеяда, який працює в Програмі психічного здоров’я Гази:

«Одне політичне рішення може дуже допомогти людям, що тут живуть. Воно вирішить чимало їх проблем, вони стануть психічно здоровішими».

Він каже, що травма призводить до виникнення почуття безсилля і, з затягуванням конфлікту – безнадійності, яка є чи не найбільшою перешкодою для відновлення.


Коментарі закриті.