Права Тимошенко на суді порушили – американські радники уряду Азарова | NLight DC++
Права Тимошенко на суді порушили – американські радники уряду Азарова | NLight DC++

Права Тимошенко на суді порушили – американські радники уряду Азарова



Під час суду над колишнім українським прем’єром Юлією Тимошенко її права було порушено, а ув’язнення до вироку було несправедливим. Такими є висновки звіту, який підготували американські юристи на замовлення уряду Миколи Азарова. Водночас вони не знайшли доказів «вибіркового переслідування». Повний текст звіту мають оприлюднити сьогодні, а про головні висновки нині повідомляють американська газета The New York Times і британська The Daily Telegraph.

Український уряд запросив американську юридичну компанію Skadden Arps оцінити справедливість ув’язнення Юлії Тимошенко навесні цього року, готуючись до розгляду її позову у Європейському суді з прав людини. 

Американські юристи дійшли висновку, що можливості Тимошенко захищати права на суді були обмеженими до ступеня, який є «тривожним за західними стандартами правової держави», адже адвокати не могли запросити свідків захисту. Також Тимошенко відмовили у юридичному захисті на «ключових етапах» процесу. А ув’язнення до вироку, як мовиться у звіті, «не мало належного обґрунтування», хоча і на Заході образа суді передбачає санкції.  

Водночас у звіті мовиться, що засудження Тимошенко підтверджується доказами, представленими на суді, і не є політично мотивованим.

Виконувач обов’язків міністра юстиції України Олександр Лавринович в інтерв’ю газеті The Daily Telegraph заявив, що звіт Skadden Arps розвінчує звинувачення Юлії Тимошенко, що суддя ухвалив своє рішення за політичним наказом. «Немає доказів того, що Президент Янукович впливав на суд, щоб він визнав провину Тимошенко», – заявив Лавринович.

Провідний автор звіту, колишній радник Білого дому Ґреґорі Крейґ підтвердив, що автори звіту вважають, що адвокати Тимошенко не довели в суді, що вона була вибірково покарана. Але при цьому він наголосив, що його колеги не оцінювали, чи був політичний тиск за межами київського суду, щоб вплинути на початок переслідування.

Власенко: звіт необ’єктивний

За оцінкою газети The New York Times, висновки звіту Skadden Arps означають, що Юлія Тимошенко може мати «певний успіх» у Європейському суді з прав людини, але загалом адвокати, «як виглядає, стали на бік» української влади, яка замовляла звіт.

В інтерв’ю The New York Times, захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що Skadden Arps не є незалежними юристами і отримали вимогу замовника: «знайдіть щось добре для нас».

Цей звіт, за даними американської газети був готовий ще у вересні, але його оприлюднення відклали на прохання офіційного Києва. 

Компанія Skadden Arps не оприлюднює, скільки отримала за аналіз. Як наголосив раніше в інтерв’ю Радіо Свобода нью-йоркський адвокат, колишній президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський, партнер у цій фірмі заробляє приблизно 600 доларів на годину.   

Європейський суд з прав людини у серпні провів перші слухання у справі Юлії Тимошенко, а нині розглядає її позов за зачиненими дверима.

У жовтні 2011 року київський суд засудив колишнього прем’єра до семи років ув’язнення за перевищення влади і службових повноважень під час підписання газових угод з Росією у 2009 році.


Коментарі закриті.