Які у Януковича справи до Путіна? | NLight DC++
Які у Януковича справи до Путіна? | NLight DC++

Які у Януковича справи до Путіна?



Цього разу українську газотранспортну систему президенти Росії та України будуть обговорювати неофіційно. Про те, що Віктор Янукович у вівторок здійснить візит до Росії, раніше офіційно не повідомлялося. Але посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов на зустрічі з журналістами розказав про візит і додав, що його буде організовано саме для того, щоб на папері зафіксувати домовленість про співробітництво по газовому питанню.

«Сам факт поїздки буде означати, що ми серйозно наблизилися до того, щоб вийти на практичні домовленості», – сказав Зурабов.

А домовлятися українська сторона матиме про що, переконують експерти. Цього разу Януковичу буде що продемонструвати в Росії. Після того, як у п’ятницю спікером Верховної ради було обрано Володимира Рибака, а прем’єром став Микола Азаров – усе, як президент пропонував – правляча партія довела, що більшість у парламенті – таки за нею. Оскільки розпочалася підготовка до президентських виборів, політологи це трактують як першу перемогу регіоналів – адміністративний ресурс таки залишився у них в руках. Але тепер потрібно піднімати економіку і чимось таки наповнювати бюджет. На це і будуть направлені переговори з Путіним.

«Зараз проблема України в тому, що продажі продукції української промисловості на світовому ринку падають, тому, що ціни на неї вищі. А ціни вищі тому, що ціни на газ для виробників високі. Треба розуміти, експортери, у яких падають продажі – вони основним чином наповнюють бюджет. Тому, думаю, Янукович буде штурмувати газове питання», – сказав Голосу Америки експерт з енергетики Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Багатьом під час переговорів про ГТС згадується білоруський сценарій, коли президент Лукашенко «здав» Москві національну газотранспортну систему. В результаті – економікою країни фактично керують росіяни. Утім, Україна не продасть своїх інтересів, тому що проти будуть олігархи, і амбіції Януковича не дозволять, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Ми ж бачили, що стосунки України та Росії уже давно складалися непросто. Але у Януковича переконалися, що поступки авансом нічого не приносять – це програш, тому ніхто подарунків робити не буде», – сказав Голосу Америки Фесенко.
У питанні хто володітиме українською газотранспортною системою, Україні найбільш вигідні умови, коли 50% зберігається собі, а частина віддається Росії і залучаються європейські партнери, вважає Корольчук.

«Це був би найбільш зручний варіант, тому що, якщо запрацює «Південний потік» і ЄС буде його розвивати, українська труба буде втрачати обсяги газу, але поки Росія не має коштів закінчити будівництво», – сказав Корольчук.

Про ціну ж на газ Янукович зможе поторгуватися з Путіним, тому, що Росія зацікавлена бути постачальником газу для України поки недобудований «Південний потік».

Другою темою переговорів Януковича та Путіна може стати Митний союз. Свою позицію Янукович висловлював по-різному. Спочатку, президент заявляв про те, що Україна планує співпрацювати з Митним союзом у деяких питаннях. Потім, у своєму відео-зверненні до депутатів парламенту нового скликання він підтвердив такий напрям руху країни. Головний аргумент у тому, що це відкриє доступ українських товарів до «величезного ринку» країн Митного союзу. У світлі таких заяв, Фесенко припускає, що президенти до чогось таки домовляться.


 Якщо Україна вступає у Митний союз, то втрачає право підписувати угоди сама, зокрема з ЄС, також виникає питання, щодо уже існуючих митних зон з третіми країнами, – сказала Голосу Америки Мовчан….



«Ніби то, вже навіть є проект документа. Не думаю, що ідеться про вступ. Янукович говорив про частину положень Митного союзу, можливо будуть домовленості про поступове приєднання – спочатку ми приєднуємося до якихось правил союзу, а потім до всіх інших», – сказав Фесенко.

Експерт Інституту економічних досліджень Вероніка Мовчан вважає, що аргумент про «більший ринок з членами Митного союзу» – не зовсім вірний, адже Україна і так має хороший доступ на ринки країн Митного союзу і СНД. А у деяких випадках, у дію вступають двосторонні угоди, там де не діють домовленості СНД. До всього ж, Україна та Росія мають членство у Світовій організації торгівлі і це може слугувати додатковим переговорним майданчиком там, де виникають торговельні конфлікти.

«Якщо Україна вступає у Митний союз, то втрачає право підписувати угоди сама, зокрема з ЄС, також виникає питання, щодо уже існуючих митних зон з третіми країнами», – сказала Голосу Америки Мовчан.


Коментарі закриті.