Суніти протестують проти домінованого шиїтами уряду Іраку | NLight DC++
Суніти протестують проти домінованого шиїтами уряду Іраку | NLight DC++

Суніти протестують проти домінованого шиїтами уряду Іраку



Десятки тисяч іракців взяли участь у протестах у переважно сунітській західній провінції країни. Це найновіші протести проти очоленого мусульманами-шиїтами уряду Іраку.

У п’ятницю протестувальники заблокували головну автостраду в провінції Анбар, що на захід від столиці. Вони носили плакати і вигукували гасла проти уряду прем’єр-міністра Нурі аль-Малікі.

Про протести повідомлено також із сунітських міст на півночі країни – Тікріта, Мосула і Самарри.

Багато сунітів звинувачують уряд у намаганні відсунути від влади і позбавити впливів мусульман-сунітів, які є меншиною в переважно шиїтській країні.

У п’ятницю прем’єр-міністр аль-Малікі назвав протести «неприйнятними». У своєму зверненні він сказав, що протестувальники повинні дотримуватись «цивілізованих способів вислову», не блокувати доріг і не брати участі в діяльності, яка заохочує до релігійної нетерпимості.

Довготривале напруження між обома групами наново спалахнуло минулого тижня після арешту десяти особистих охоронців міністра фінансів Рафії аль-Іссаві, одного з провідних сунітських посадовців. Багато сунітів вважають, що ці арешти політично мотивовані.


Коментарі закриті.