Реабілітація онкохворих має включати допомогу косметолога – американські експерти | NLight DC++
Реабілітація онкохворих має включати допомогу косметолога – американські експерти | NLight DC++

Реабілітація онкохворих має включати допомогу косметолога – американські експерти



Хворі на рак пацієнти потребують не лише медичної допомоги. Моральна підтримка та підняття духу в будь-який спосіб – є не менш важливими факторами для одужання, ніж саме лікування.

Це добре розуміють у салоні краси при Балтиморському онкологічному центрі. Тут пацієнтам, які після проходження агресивних процедур з хіміотерапії втратили волосся чи отримали дефекти шкіри, пропонують косметологічні послуги, які мають на меті відновити їх зовнішній облік.

Дехто скаже – волосся чи макіяж у порівнянні з тим, через що пройшли ракові хворі – дрібниці. Однак, багато експертів погоджуються – ці на перший погляд дрібниці часто мають позитивний ефект та настрій пацієнтів, а відтак покращують шанси на їх одужання.

Косметолог Меріан Келі говорить:

«Мені подобається розтирати тіні, бо коли немає вій, вони виглядають м’якіше, більш натурально».

Косметолог Меріан Келі наносить макіяж Ґейл Лейфілд. Жінка хвора на рак і втратила волосся після хіміотерапії. Меріан Келі каже:

«Коли дивишся на себе щодня і бачиш перед собою хвору людину, ти автоматично входиш у роль хворої людини. А коли ти дивишся на себе і розумієш, що борешся з важкою хворобою, і можеш виглядати нормально, це позитивно впливає на самооцінку».

Меріан знає про хвороби з власного досвіду. Її сестра померла від лейкемії у підлітковому віці. Її доньці поставили цей же діагноз у 4-річному віці, а негайно після цього у і Меріан виявили рак – пухлину головного мозку. Вона розповідає:

«Я зрозуміла, що для зцілення недостатньо лише ліків. Я не могла змиритися з фізичними змінами, які ставалися з відсутністю ресурсів».

Саме у той час у Меріан і зародилася ідея заснувати програму, в рамках якої можна було б допомагати раковим хворим справлятися зі змінами у їх зовнішньому вигляді. Спочатку вона стала волонтером – робила безкоштовно макіяж у місцевих лікарнях. А чотири роки тому відкрила свій власний центр при госпіталі Джонса Гопкінса. Тепер таких центрів  уже 17 і знаходяться вони по всій країні. Серед її послуг є і косметика, розроблена спеціально для хворих на рак.

Говорить пацієнтка Ґейл Лейфілд:

«Яка колосальна різниця. Виглядає значно краще. Дуже дякую… Я почуваюся краще, я почуваю себе щасливою, це вселило в мене надію».

Різницю помічають і лікарі-онкологи, серед них і
Мегран Хабібі:

«Операція, хіміотерапія, радіація, все це дуже виснажливий процес. І у цій боротьбі, якщо пацієнт краще виглядає, краще почувається, стає сильнішим, це допомагає імунній системі швидше здолати рак. Є дані, які свідчать про те, що почуття благополуччя є ефективним засобом у лікувальному процесі».


 Косметолог каже, що її мета допомогти якомога більшій кількості хворих на рак, повернути їм усмішку і почуття власної гідності.



Пацієнтка Ґейл Лейфілд каже, що заходить у центр Меріан ще й за підтримкою:

«Більшість людей, які сиділи у цьому кріслі, втратили волосся, а це як бути серед друзів, тому почуваєшся тут комфортніше».

Марґарет Ґрент не так давно пройшла мастектомію. Процес одужання дається їй важко, то ж макіяж виявився відрадою:

«О, мені подобається».

Посмішки звичне явище у центрі Меріан. Косметолог каже, що її мета допомогти якомога більшій кількості хворих на рак, повернути їм усмішку і почуття власної гідності.


Коментарі закриті.