Євросуд оприлюднив більш ніж 200 рішень у справах щодо України | NLight DC++
Євросуд оприлюднив більш ніж 200 рішень у справах щодо України | NLight DC++

Євросуд оприлюднив більш ніж 200 рішень у справах щодо України



У четвер Страсбурзький суд оприлюднив рішення у понад 200 справах проти України. Це так звані “клонові рішення”, які виносяться щодо типових, однакових справ. Ця група справ стосується “тривалого невиконання рішень національних судів”.
 
Зокрема, 89 справ були віднесені до “тривалого невиконання рішень національних судів”. 119 справ до “нездатності влади забезпечити дотримання судових рішень, винесених проти державних або контрольованих державою підприємств”.

Основою для таких масових рішень стала справа “Юрій Іванов проти України”, після якої Європейський суд став “клонувати” рішення на подібні справи. Так, сума відшкодування залежатиме від терміну чекання виконання рішення українського суду, а також враховуватиме вихідний борг.
 
Крім цього, Європейський суд з прав людини розглянув 5 справ проти України, які стосувалися різних статей, та зобов’язав українську владу виплатити приблизно 500 тисяч євро компенсації.
 
Так, за однією справою позивачами виступили 17 ув’язнених, які звинуватили українську владу у порушенні своїх прав, катуванні під час їх утримання під вартою. Ув’язнені організували голодування у в’язниці в знак протесту проти умов їх утримання, у відповідь на що керівництво в’язниці використало фізичну силу.

Прес-служба Європейського суду з прав людини зазначила, що суд визнав насильство проти ув’язнених, які влаштували мирну акцію протесту, тортурами, та зобов’язав Україну виплатити 25 тисяч євро компенсації кожному ув’язненому. Втім, Україна ще може оскаржити це та інші 4 рішення.


“Після того, як розпався радянський блок і в Раду Європи вступили нові країни, в тому числі й Україна, отой мінімум Західної Європи виявився максимумом для наших правових систем. Наша правова система не справляється з цим мінімумом, який повинна забезпечити, із дотриманням Конвенції”.




Чи дійсно Україна виконає усі ці рішення, прийняті Європейським судом з прав людини, в цьому невпевнений діючий суддя Євросуду від України Станіслав Шевчук. В ефірі ТВі він повідомив, що Україна наразі не виконала понад 95% рішень, прийнятих щодо неї.
 
“Після того, як розпався радянський блок і в Раду Європи вступили нові країни, в тому числі й Україна, отой мінімум Західної Європи виявився максимумом для наших правових систем. Наша правова система не справляється з цим мінімумом, який повинна забезпечити, із дотриманням Конвенції”, – заявив Станіслав Шевчук.
 
ЗМІ звернули увагу, що серед прийнятих рішень не було рішення щодо справи Юлії Тимошенко. Втім, міністр закордонних справ Леонід Кожара вже пообіцяв у четвер, що як тільки таке рішення з’явиться, Україна його виконає.
 
“Ми сподіваємося, що всі юридичні процедури будуть завершені після того, як Європейський суд з прав людини схвалить своє рішення. Україна, як член Ради Європи, виконає рішення Страсбурзького суду”, – заявив Леонід Кожара.


Коментарі закриті.