Європейцям розповіли в деталях про справи Тимошенко | NLight DC++
Європейцям розповіли в деталях про справи Тимошенко | NLight DC++

Європейцям розповіли в деталях про справи Тимошенко



До української боротьби активніше почали залучати представників іноземних держав та організацій. Після того, як генпрокурор Віктор Пшонка оприлюднив деталі справи, у якій Тимошенко обвинувачують у замовленні вбивства народного депутата Євгена Щербаня, генпрокурор провів зустріч з послами країн Західної Європи та США в Україні. Згідно з повідомленням прес-служб, під час виступу Пшонка розповів про злочини, у яких звинувачують Тимошенко.

У середу, 23 січня, донька Тимошенко у Страсбурзі провела зустрічі з представниками європейських структур. Там вона разом з членами української парламентської делегації розповіла про деталі нових обвинувачень її матері. Під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом представники делегації обговорили і тему політичних репресій в Україні.

Згідно з повідомленням на сайті партії «Батьківщина», місія доньки Тимошенко була в тому, щоб передати європейським лідерам невикривлену інформацію про те, що лунає з України в контексті справи колишньої прем’єрки.

Європейці вже давно слідкують за цією справою, проте є велика вірогідність, що кожен трактує її по-своєму і не має якогось загального розуміння, вважає політичний оглядач Сергій Грабовський. Додаткове свідчення того, що про українські справи чують на Заході – промова перед ПАРЄ генерального секретаря Ради Європи Торбйорну Ягленду, в якій він вказав, що зараз не так важливо просто показати свій інтерес до справи і спробувати зустрітися з Тимошенко, натомість потрібно щось робити для вирішення проблеми.

«Потрібно, щоб була постійна робота, що ми й робимо, здійснюючи програму реформ всього сектора судової системи в Україні», – наголосив Ягленд.

Деякі європейські політики прямо називають справу Тимошенко прикладом вибіркового правосуддя в Україні і наголошують, що без вирішення цього питання – розвитку стосунків між Україною та ЄС не буде. Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський сказав, що хоча саміт Україна – ЄС, який запланований на 25 лютого, зазвичай не передбачає обговорення питань таких, як ув’язнення Тимошенко, але цього раз буде винятку.

«Це питання буде обговорюватися на саміті, тому що без вирішення проблеми вибіркового правосуддя неможливо просунутися вперед у відносинах між Україною і ЄС», – розповів Томбінський.

Українське «лобі» у Європі?

«Звичайно, воно [лобі] є, хоча, на превеликий жаль, за останні два з половиною роки суттєво зменшилося та ослабло. Це дуже сумно, але не все ще втрачено і ще є шанси, завдяки допомозі наших європейських друзів, зламати ситуацію та повернути на краще», – сказав Голосу Америки колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Однак це буде точно не підтримка за гроші, переконує політичний оглядач Сергій Грабовський – під час минулорічної виборчої кампанії опозиція продемонструвала, що має мінімальні фінансові ресурси.


Деякі європейські політики прямо називають справу Тимошенко прикладом вибіркового правосуддя в Україні і наголошують, що без вирішення цього питання – розвитку стосунків між Україною та ЄС не буде.



«Лобі «за домовленостями» – більш вірогідне. «Батьківщина» є членом Європейської народної партії – це ідеологічно споріднені сили в Європі, тому можна говорити, що вони будуть захищати своїх», – сказав Голосу Америки Грабовський.
Така підтримка буде, принаймні про це сказав президент групи Європейської народної партії Лука Волонте в середу під час засідання, на якому виступала Євгенія Тимошенко, про це написав на своїй сторінці Facebook народний депутат Володимир Ар’єв.

«Президент групи Лука Волонте після її промови пообіцяв розповсюдити інформацію серед всіх парламентарів ЄНП та звернутися до національних парламентів Європи, щоб знайти ефективний спосіб вирішити питання протидії політичним репресіям в Україні», – написав Ар’єв.

Дипломат Огризко наголошує, що найголовніше у такому залученні іноземних сторін до розв’язання внутрішнього питання – подумати про те, як це може вплинути на подальші перспективи України, насамперед підписання угоди про асоціацію. Успішне вирішення можливе, якщо «українські та європейські політики об’єднаються, щоб знайти правильні рішення для кожної зі сторін, щоб ця справа не стала на заваді європейським перспективам України», – вважає Огризко.


Коментарі закриті.