В Україну прибула місія МВФ | NLight DC++
В Україну прибула місія МВФ | NLight DC++

В Україну прибула місія МВФ



Український уряд розраховує домовитися із Фондом про виділення нового кредиту у понад 15 мільярдів доларів. Опозиція застерігає від нових запозичень.

Гучні пікети біля урядових будівель, скандування антиамериканських гасел – так ліві традиційно зустрічають у Києві місію Міжнародного валютного фонду. Комуністи заявляють, що Україні не потрібні нові кредити. Мовляв, гроші розкрадуть урядовці, а простим українцям залишаться борги.

Говорить представник Комуністичної партії України Володимир Пустовойтов:

«Все робиться для того, щоб наше виробництво було знищене, і просто давати Україні кредити. Потім забирати ці кредити тим, що цікаво для цієї організації. Ми не виключаємо можливості, що за ці кредити нам доведеться розраховуватися українською землею. Ми цього не будемо допускати і не допустимо».

Натомість український уряд після тривалої паузи розраховує відновити співпрацю з МВФ. Київ планує домовитися із Фондом про виділення нового кредиту у понад 15 мільярдів доларів. Уряд вже демонструє готовність виконати вимоги МВФ – зокрема підвищити тарифи на енергоносії для населення. Втім, експерти сумніваються, що кредитну програму вдасться розблокувати швидко.

Такої думки, між іншим, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин:


Київ планує домовитися із Фондом про виділення нового кредиту у понад 15 мільярдів доларів. Уряд вже демонструє готовність виконати вимоги МВФ – зокрема підвищити тарифи на енергоносії для населення. Втім, експерти сумніваються, що кредитну програму вдасться розблокувати швидко.



«Те, що результатом цієї місії буде виділення коштів для України, виглядає дуже малоймовірно. Ця місія буде присвячена узгодженню позицій і досягненню взаєморозуміння. Після цього будуть відбуватися додаткові контакти. І в мене є оптимістичне бачення, що в першому півріччі Україна отримає перший транш кредиту».

Юрчишин каже, що без кредиту Міжнародного валютного фонду економіку України чекають складні часи. Адже цього року уряду треба повертати запозичення минулих років. Значний відтік валюти тиснутиме на курс гривні і збільшуватиме дефіцит бюджету.

«Я не можу сказати, що буде крах, але маю велике переконання в тому, що якщо не відбудеться повноцінної співпраці, Україні буде вельми складно в цьому році сподіватися на позитивну динаміку».


Коментарі закриті.