Бізнесу треба знати, куди рухатиметься Україна | NLight DC++
Бізнесу треба знати, куди рухатиметься Україна | NLight DC++

Бізнесу треба знати, куди рухатиметься Україна



Європейський чи Митний союз? Поки українська влада намагається балансувати між двома сторонами, бізнес-спільнота очікує конкретної відповіді. Натомість європейські дипломати, зважаючи на останній розвиток стосунків України з Росією, не сумніваються, що Україні з Європою буде краще.

Європа для України – пріорітет номер один. Про це у вівторок під час зустрічі Європейської бізнес-асоціації заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Дипломат запевнив українських та європейських бізнесменів, що європейські орієнтири для України незмінні.

«Всі ми надзвичайно заряджені на виконання того порядку денного, аби угода про асоціацію була підписана. Зрозуміло, що навколо цієї угоди існує багато політичних думок, але я хотів би чітко відзначити, що домашню роботу, яка стосується України, ми будемо виконувати, щоб угода була підписана», – заявив Леонід Кожара.

Тим не менш, голова українського МЗС не відмовляється від того, що Митний союз для української влади не менш пріоритетний. Але про умови союзу ще треба домовлятися.

«Ми шукаємо модальності взаємодії із Митним союзом. На сьогоднішній день це не так просто, оскільки засадничі статутні документи Митного союзу скомпоновані таким чином, що Росія може приєднатися до цілого пакету статутних документів і не може приєднуватися частинами. Я думаю, що це питання переговорів на цей рік», – зазначив Леонід Кожара.

Виставлений рахунок за невикористаний газ від «Газпрому», за словами дипломата, ніяк не вплине на пріоритети України, а свідчить тільки про те, що, на думку російської сторони, не виконуються умови контракту.

Європейська солідарність, а також можливість використати європейські цінності, щоб реалізувати український потенціал, повинні спонукати Україну рухатися у напрямку до ЄС. Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський вважає, що рахунки виставляти просто, а допомагати один одному у важкі часи – це відмінність Європейського Союзу.

«Величезні гроші спрямовуються сьогодні на те, щоб інші країни пережили кризу. Ось, що є європейська солідарність. Це не просто рахунки виставляти. Концепція присутності в ЄС – це не приналежність до якогось окремого клубу, це гарантія миру, стабільності, розвитку для своїх громадян. І я не бачу іншої кращої пропозиції для України, ніж європейська», – заявив Ян Томбінський.

Очевидно, що бізнес-спільноті в Україні ближчі європейські цінності та потрібна визначеність. Про це у коментарі Голосу Америки зазначила виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко.

«Бізнес повинен розуміти, куди саме рухатиметься Україна. Нам приємно, що європейський вектор таки закріплений у законодавстві України, але все ж таки хочеться закріпитися в думці, що Україна дійсно рухається до Європейського Союзу. Саме такий вектор забезпечить Україні багатомільйонні та мільярдні інвестиції», – говорить Анна Дерев’янко.

За словами виконавчого директора Європейської бізнес-асоціації, політика хоч і важлива, але для бізнесу важливіше, що коїться всередині країни, і європейські цінності допоможуть ці проблеми вирішити.


Європейська солідарність, а також можливість використати європейські цінності, щоб реалізувати український потенціал, повинні спонукати Україну рухатися у напрямку до ЄС. Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський вважає, що рахунки виставляти просто, а допомагати один одному у важкі часи – це відмінність Європейського Союзу.



«На бізнес більше впливає те, наскільки досконально працюють інституції в державі, наскільки досконально працює судова система у державі, яким чином відбувається бюрократія. Оце більше впливає на щоденну діяльність бізнесу. Політичні речі, які лунають зараз від представників влади, вони важливі, але те, що коїться всередині країни – набагато важливіше як для бізнесу, так і для закордонних партнерів, які думають – приходити сюди чи не приходити», – коментує вона.

Голова Українсько-американської бізнес-ради Морґан Вільямс також зазначає, щоб ділова спільнота очікує рішучих змін всередині країни та чекає на підписання Угоди з Європейським Союзом. Про це він сказав у коментарі Голосу Америки.

«Для того, щоб відбулися суттєві зміни у бізнес-кліматі України і надійшли необхідні для цього інвестиції, потрібно впроваджувати сміливі реформи упродовж 2013 року», – говорить Морґан Вільямс.

«Транснаціональні компанії, а також міжнародні  інвестори, з надією дивляться у 2013 рік, оскільки парламентські вибори позаду і новий парламент приступив до роботи. Ділова спільнота підтримує нову угоду України з МВФ, підписання угоди про асоціацію з ЄС і пришвидшення необхідних для розвитку бізнесу перетворень», – додає голова Українсько-американської бізнес-ради.


Коментарі закриті.