Юрія Луценка з лікарні повернули до колонії | NLight DC++
Юрія Луценка з лікарні повернули до колонії | NLight DC++

Юрія Луценка з лікарні повернули до колонії



За словами захисника і дружини екс-міністра Ірини Луценка, Юрія Луценка вивезли без попередження та згоди лікарів. Ще у вівторок лікарі клініки «Оберіг» повідомили їй про виявлені три відкриті виразки шлунку у Юрія Луценка. «Жодних передумов вивозити його не було. У Луценка відкрилися три виразки, вони кровоточать. Він зараз знаходиться у дуже серйозному стані інтенсивної терапії», – заявила Ірина Луценко. Також вона охарактеризувала такі дії «тероризмом проти громадянина з боку держави» та застерегла українців, що таке може статися із кожним.

Заяви захисту спростовує Державна пенітенціарна служба. Прес-служба пенітенціарників проінформувала, що медики лікарні «Оберіг» виписали Юрія Луценка, а тому його було етаповано до колонії. Заступник керівника медичного департаменту Державної пенітенціарної служби Зураб Малазонія повідомив, що етапування відбувалося планово, а рішення про виписку було готове у вівторок.

«Лікуючий лікар Юрія Луценка прийняв рішення про виписку пацієнта. Адже, як значиться у висновку клініки «Оберіг» після проведених маніпуляції стан пацієнта покращився, на болі він не скаржився», – сказав Зураб Малазонія. Крім того, він зазначив, що звичайних пацієнтів виписують у таких випадках на третій день, а Юрій Луценко перебував у лікарні протягом сімох днів після операції.

Стурбованість щодо неочікуваної виписки Юрія Луценка висловив Європейський комісар з питань розширення Євросоюзу та європейської політики сусідства Штефан Фюле. У середу він написав на своїй сторінці у Twitter: «Стурбований станом здоров’я Юрія Луценка, якого перевезли із лікарні до в’язниці так швидко після серйозної операції».

Різко засудила поспішне етапування Луценка з лікарні і «Батьківщина».

«Таке поспішне вивезення Юрія Луценка з медичної установи можна пояснити страхом перед правдою про реальний стан здоров’я опозиціонера та намаганням його фізичного знищення», – заявили в опозиції. В «Батьківщині» повідомили, що «своїми цинічними, аморальними діями влада порушує основоположні права Юрія Луценка, в першу чергу право на життя».


Стурбованість щодо неочікуваної виписки Юрія Луценка висловив Європейський комісар з питань розширення Євросоюзу та європейської політики сусідства Штефан Фюле.



Права Луценка під час повернення його назад до колонії не були порушені. Натомість знову порушується його право на захист та правову допомогу. Про це у коментарі Голосу Америки зазначив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Наскільки я розумію, післяопераційний період пройшов нормально, без ускладень, і його за станом можна було вивезти назад до Менської колонії. Звичайно, добре було б, щоб він довше побув в людських умовах, але говорити про порушення його прав щодо вивозу не можна», – сказав Євген Захаров.

«В чому ще дійсно полягало і полягає порушення його прав  – у тому, що до нього не допуcтили дружину Ірину Луценко. Якби йшлося тільки про те, що не давали побачення з дружиною – це ще можна пояснити тим, що засуджений має право на побачення один раз на місяць, тому адміністрація колонії і не дозволяла його. Але ж Ірина Луценко не тільки дружина, а ще й його захисник. І отут очевидне порушення: захиснику мають надавати побачення з клієнтом без обмежень. Оце є порушенням його права на захист і права на правову допомогу», – говорить правозахисник.


Коментарі закриті.