Не встигнувши стати опозиційним, «Інтер» знову буде провладним? | NLight DC++
Не встигнувши стати опозиційним, «Інтер» знову буде провладним? | NLight DC++

Не встигнувши стати опозиційним, «Інтер» знову буде провладним?



Найдорожча угода за всю історію українського медіаринку – так уже встигли наректи експерти купівлю-продаж телеканалу «Інтер». Про оборудку вартістю в $2,5 млрд доларів, у результаті якої «Інтер» змінив власника, стало відомо минулої п’ятниці. Увагу знавців привернула не лише кількість нулів у згаданій сумі. Заінтриговано обговорюють причини, які спонукали медіамагната, політика з амбіціями Валерія Хорошковського продати 100% акцій компанії Inter Media Group Limited колишньому партнеру і співвласнику медіа-холдингу Дмитрові Фірташу.

Сам Хорошковський свою мотивацію пояснив туманно. В офіційному повідомленні «Інтера» він послався на «обставини, які склалися» і які не дають можливості телеканалу розвиватися.

Натомість аналітики як на причину вказують на конфлікт Хорошковського з владою. Експерти нагадують про недавній демарш екс-урядовця, коли той «грюкнув дверима», пішовши у відставку на знак протесту проти повторного призначення прем’єром Миколи Азарова. Після цього політика телеканалу «Інтер» почала відчутно змінюватися: у новинах зазвучала відсутня доти критика дій уряду, при каналі створили громадську раду, а вести щотижневе політичне ток-шоу замість Євгена Кисельова запросили Анну Безулик.

Як припускають експерти, Хорошковському, що загрався в опозиційність, влада зробила пропозицію, від якої він не зміг відмовитись. Він мусив продати «Інтер», а сам виїхати за межі України. За даними деяких ЗМІ, зараз Хорошковський перебуває десь у Франції чи Монако.

На політичній складовій бізнес-конфлікту наголошує політолог Вадим Карасьов.

«На першому плані все ж таки політика. Тому що Хорошковський все ж таки більше політик, ніж бізнесмен. Окрім медійних активів, у нього немає серйозних промислових чи фінансових активів в Україні. Зате він має політичні амбіції. Інструментом їх реалізації міг би бути «Інтер», який останнім часом тримав радше проопозиційну, аніж провладну лінію. Влада вирішила це питання. Тому що мова йде не про якийсь там кабельний канал, а про найбільш впливовий телеканал країни. І зрозуміло, що без того, щоб «Інтер» був лояльний владі, даремно мріяти про президентські вибори 2015 року і про переобрання Януковича», – сказав політолог Голосу Америки.

На думку експерта, Хорошковський, продавши свої медіа-активи, уже не має політичних перспектив.

«Команда Януковича вирішила це питання. Як з Хорошковським, так і з «Інтером», – сказав Карасьов.

Що означатиме зміна власників телеканалу для глядачів? На думку медіа-експертів, наслідки не забаряться. Як припускають аналітики, ток-шоу Анни Безулик «Справедливість», яке щойно стартувало 25 січня, можуть закрити. Сама телеведуча заявила, що укладала контракт з телеканалом, а не з власником, – хоча й визнала, що готова до будь-яких поворотів долі. Першим «дзвіночком» став скандал у п’ятничному вечірньому ефірі. На розмову, присвячену звинуваченню Тимошенко у вбивстві Щербаня, не з’явився ніхто із запрошених від Партії регіонів.


Більшість експертів переконані: паростки критики, які віднедавна з’явились на «Інтері», уже невдовзі всохнуть, і канал функціонуватиме у своєму звичному провладному форматі.



Редакційна політика «Інтера», безперечно, зміниться порівняно з тим, якою вона була останні 5 місяців, і особливо порівняно з тим, якою вона стала з грудня 2012 року, коли Хорошковський пішов з уряду, – прогнозує шеф-редактор видання «Телекритика» Наталія Лігачова.

«Зрозуміло, що був політичний тиск на Хорошковського і телеканал. І тепер телеканалу треба демонструвати лояльність до Януковича і «Сім”ї», – сказала Лігачова Голосу Америки. Як вона додала, «Я вважаю, що за певних умов шоу Анни Безулик може залишитися на телеканалі. Але на які компроміси має в такому разі піти Анна Безулик і що їй запропонують – ось питання. Якщо це будуть компроміси, на які Анна погодиться, вона залишиться. Якщо ні – тоді ні. Я думаю, що саме ці процеси – чи буде кардинально змінено топ-менеджмент, чи залишиться ток-шоу «Справедливість», чи повернеться на канал Євген Кисельов – і будуть тим лакмусом, який нам продемонструє, в якому напрямку розвиватиметься канал», – зауважила Лігачова.

Більшість експертів переконані: паростки критики, які віднедавна з’явились на «Інтері», уже невдовзі всохнуть, і канал функціонуватиме у своєму звичному провладному форматі.

«В Україні неможливо виграти кампанію на економічних подачках або на поліцейському контролі. Потрібні ще медійні політтехнології. Ось «Інтер» і буде відігравати одну з ключових ролей в запуску політико-медійних технологій для переобрання Януковича на другий термін», – вважає Вадим Карасьов.


Коментарі закриті.