Франція лишатиметься у Малі – Олланд | NLight DC++
Франція лишатиметься у Малі – Олланд | NLight DC++

Франція лишатиметься у Малі – Олланд



Бійці сепаратистського руху туарегів у північному районі Малі, які тепер виступають на боці Франції у боротьбі з ісламістами, захопили двох лідерів ісламістів. За словами туарегів, Мухаммед Мусса Аг Мухаммед та Омейні Уд Баба Ахмед були захоплені у суботу на кордоні з Алжиром. Обидва – серед лідерів радикальних угруповань Ансар Дайн та МUJAO, що разом в аль-Кайдою в Ісламському Магрибі окупували територію північного Малі та встановили там жорстокі ісламські порядки.

Тим часом звільнення французькими військами Малі від ісламістів триває.
У суботу до Малі з одноденним візитом прибув президент Франції Франсуа Олланд. Французького лідера, що приїхав до звільненого міста Тімбукту, зустрічали як героя. Його візит знаменував закінчення першого етапу боротьби з ісламістами в Малі, який розпочався з висадки трьох з половиною тисяч французьких солдатів три тижні тому.

«Терористичні групи послаблені. Вони зазнали великих втрат, але не знищені остаточно. Ми мусимо продовжувати їх переслідувати поки не буде звільнено усю територію Малі. Франція залишатиметься з Малі стільки, скільки буде потрібно», – заявив він, виступаючи перед лікуючим натовпом.

Аналітики кажуть, що протистояння може перейти у брудну партизанську війну, до якої ані французи, ані малійські війська не готові. Сьогодні малійським та французьким військам допомагають армії  сусідніх Чаду та Нігеру. Загалом до Малі має прибути близько восьми тисяч солдатів з африканських країн. Також Франції необхідна більша підтримка союзників для доставки повітрям військ, озброєння та устаткування до Малі, яка не має берегової лінії. Багато залежить і від погодних умов. Наступ на півночі країни був відкладений через піщану бурю. У французького конвою, що перевозив військові припаси з Бамако до північного міста Ґао, пішло п’ять днів, щоб подолати відстань в тисячу двісті кілометрів.

«Без цих припасів, бензину, французькі війська не можуть продовжувати наступальних дій. Ми мусимо дотримуватися графіка та доставити всі ці необхідні речі військам, які наступають швидкими темпом», – розповідає керівник конвою, лейтенант 511-го транспортного батальйону, який за правилом французьких військ надав тільки перше ім’я, – Емануель.

Конвой втратив  добу в дорозі через те, що вони мусили встановити на машини електронні пристрої для виявлення мін після того, як стало відомо, що на міні підірвався  малійський військовий конвой біля міста Ґао.


Терористичні групи послаблені. Вони зазнали великих втрат, але не знищені остаточно. Ми мусимо продовжувати їх переслідувати поки не буде звільнено усю територію Малі. Франція залишатиметься з Малі стільки, скільки буде потрібно.




І це – лише один з викликів, які повстануть перед африканськими військами, що мають набагато менші військові можливості від французів. Звільнення території Малі від ісламістів не означає, що вони не повернуться чи не окупують іншу країну. Протягом двох останніх років Ансар Дайн та інші пов’язані з аль-Кайдою ісламістські групи розташовували свої бази на території Північної Африки, де місцеві уряди мають слабкий контроль. 

«Що ми бачимо в Північній Африці, так це посилення пов’язаних з аль-Каїдою груп, таких як аль-Кайда в Ісламському Магрибі», – розповів експерт Тихоокеанської фундації Саджан Гохель.

І ці групи тероризують місцеве населення.

«Аль-Кайда в Ісламському Магрибі не відмовляється  від кримінальної діяльності. Вони беруть заручників з метою викупу, розповсюджують наркотики. Вони самі себе таким чином забезпечують», – пояснив Гохель.

Вважається, що саме аль-Кайда в Ісламському Магрибі організувала та здійснила атаку на газовий комплекс в Алжирі.

«Навіть без здійснення великих терактів проти Сполучених Штатів, чого не було з часу одинадцятого вересня, можна завдати величезної шкоди американським інтересам в регіоні, як це сталося в Бенгазі минулого вересня», – говорить Давид Ґарінстайн-Росс з Фонду захисту демократій.
 
США, кажуть експерти, змушені збільшувати витрати на безпеку в регіоні, а це передбачає значні фінансові затрати. Тому, підтримка військових операцій інших країн у регіоні, як ось Франції, є важливою для національних інтересів США.

Саме про підтримку французької місії в Малі йшлося на переговорах між президентом Франції  Франсуа Олландом та віце-президентом США Джозефом Байденом, що прибув до Парижа в понеділок. Байден висловив підтримку цій операції. США надає допомогу у забезпеченні розвідданими, у транспортуванні французьких та африканських військ до Малі та забезпечує французькі літаки пальним. Обидва лідери заявили про підтримку ідеї введення миротворчих військ ООН для підтримки порядку в Малі після закінчення французької військової місії в цій країні.


Коментарі закриті.