Самопіар та особисте голосування – депутати працюють | NLight DC++
Самопіар та особисте голосування – депутати працюють | NLight DC++

Самопіар та особисте голосування – депутати працюють



Місія Міжнародного валютного фонду якраз думає, чи давати Україні чергову позичку у 15,5 мільярдів доларів. Поряд з цим, Київ вже готується до саміту Україна-ЄС, який пройде 25 лютого. А тим часом, в українському парламенті вже другий день блокада.

«У тому розкладі політичних сил, що є зараз – опозиційні сили практично не мають прав. Навіть за регламентом, 150 депутатів вимагали позачергової сесії, а через якусь дрібницю її не проводять. В очах більшості виборців опозиція перетворюється на недієздатну», – сказав Голосу Америки заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. «А для заходу блокування трибуни – це все ж ознака демократії: принаймні, є кому блокувати парламент. У наших сусідів і того немає. Це своєрідний елемент демократії».

Депутати від партії «УДАР» заявляють, що будуть блокувати роботу парламенту до тих пір, поки «кожний народний обранець не усвідомить, що необхідно голосувати особисто та не забувати ходити на роботу», – сказав лідер «УДАРу» Віталій Кличко.  До них сьогодні приєдналися депутати «Батьківщини» та «Свободи». Усе заради того, щоб задекларувати сенсорну кнопку.

За такою боротьбою за особисте голосування можуть ховатися й інші мотиви. Голобуцький припускає, що мова іде про конкуренцію серед очільників опозиційних сил за те, хто матиме підтримку та стане висуванцем від опозиції в перегонах за президентське крісло. Фракція «Батьківщина» та її лідер зараз тримають лідерство, не малою мірою й тому, що це – найчисельніша опозиційна фракція. «Свобода» – і так часто демонструє свою дієвість.

«УДАР, який був ініціатором блокування – почав губитися серед інших опозиційних сил, а йому потрібно продемонструвати виборцям своє політичне обличчя. Мова не іде про персональне голосування, все одно у регіоналів – більшість. Мова іде про конкуренцію опозиційних сил», – сказав Голобуцький.

Пізніше, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція зібрала достатньо підписів за відставку голови Верховної ради Володимира Рибака.

«Підписи зібрані», – сказав Яценюк журналістам.

А від представників «Свободи» лунали пропозиції того, щоб взагалі змусити президента розпустити парламент, якщо трибуна так і буде заблокована протягом 30 днів.

«Ми звертатимемося до громади і до журналістів з тим, щоб чинити тиск на президента для застосування цього права”, – сказав депутат від «Свободи» Андрій Мохник.
 
У відповідь на все, що відбувається у парламенті, Партія регіонів запропонувала опозиції підписати меморандум про взаєморозуміння та подальшу роботу. На це лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко сказав, що розгляне пропозицію і в четвер висловить свою думку.

Заблокований парламент і позика МВФ

Поки політики блокують парламент, вирішується питання про позику Україні від Міжнародного валютного фонду. Хоч це економічна організація, але у стосунках з Україною політичні питання завжди бралися до уваги.


«УДАР, який був ініціатором блокування – почав губитися серед інших опозиційних сил, а йому потрібно продемонструвати виборцям своє політичне обличчя. Мова не іде про персональне голосування, все одно у регіоналів – більшість. Мова іде про конкуренцію опозиційних сил»




Економісти запевняють, що те, що зараз відбувається у парламенті не матиме впливу на рішення МВФ. Адже їх найголовнішу вимогу уряд вже виконав –  підвищить тарифи на газ для населення.

«Інше питання на яку суму вдасться домовитися з МВФ. Українська сторона хоче 15,5 мільярдів доларів. Друге питання часу, чи це буде програма на 2-3 роки? Українському уряду потрібно більше половини грошей вже цього року, щоб не було дефолту», – сказав Голосу Америки голова комітету економістів Андрій Новак. «Якщо не буде критичної ситуації в парламенті з небезпекою дострокових виборів, то це не буде впливати на хід переговорів з МВФ».

Єдиний варіант, що події у Верховній раді можуть почати впливати на переговори з міжнародними партнерами – це коли мова зайде про дострокові вибори. Новак говорить, що у цьому випадку, політична дестабілізація може загальмувати переговори, а міжнародні організації візьмуть паузу, щоб почекати поки нормалізується політичний процес і побачити, у який бік він рухається.


Коментарі закриті.