Сенат розбирається, кого вбивають американські дрони | NLight DC++
Сенат розбирається, кого вбивають американські дрони | NLight DC++

Сенат розбирається, кого вбивають американські дрони



У четвер у Сенатському комітеті з питань розвідки відбулися слухання щодо затвердження керівника Центрального розвідувального управління. Президент на цю посаду запропонував радника Білого дому з контртероризму Джона Бреннана, який вже один раз висувався та був змушений відкликати свою кандидатуру через звинувачення щодо використання агентством тортур  за часів Адміністрації Джорджа Буша. 

Цього разу сенатори зосередяться на іншому суперечливому питанні – дронах. Атаки дронів вже давно викликають обурення за кордоном – в Пакистані, Ємені та Афганістані. А нещодавно це питання набуло емоційного забарвлення і в США. Під час першого терміну Президента Обами американські військові та спецслужби суттєво збільшили використання безпілотних літаків для стеження та знищення терористів за кордоном. За цей час США здійснили понад 300 смертельних атак з застосуванням дронів проти людей, підозрюваних у тероризмі.  Білий Дім захищає цю тактику.

«Методи, які ми використовуємо,спроектовані таким чином, щоб уникнути жертви серед цивільного населення». – говорить Джей Карні, речник Білого Дому.   

Цього тижня став відомим висновок Міністерства юстиції США, у якому говориться, що американські громадяни, яких підозрюють у зв’язках з Аль-Каїдою, можуть стати мішенню дронів, якщо «чиновник високого рівня» вирішить, що ця людина становить негайну загрозу безпеці США. Документ не зобов‘язує цього чиновника, надавати чіткі докази існування подібної загрози. Один з прикладів – Анвар аль-Авлакі, який мав американське громадянство, був одним з лідерів Аль-Кайди та загинув у результаті атаки дрона в 2011–му році. Правозахисники обурені.   

«Це фактично заява про те, що виконавча влада може бути суддею, присяжним і виконавцем одночасно», – підкреслює Хіна Шамсі з Американського союзу громадянських свобод.  

Генерал у відставці Стенлі Макрісталв інтерв’ю телеканалу Ей-Би-Си попередив про небезпеку використання дронів:

«Якщо стає занадто легко здійснювати атаки з застосуванням дронів, то ми просто забуваємо про страждання та людей, які стають жертвами цих атаках».

Лише в Пакистані, починаючи з 2000-го року, було здійснено понад 300 атак дронів. У результаті було ліквідовано тисячі бійців Аль-Кайди та Талібану, але в тої же час в результаті цих атак загинуло понад 300 мирних жителів.


Коментарі закриті.