Фюле: Україна може упустити шанс на зближення із ЄС | NLight DC++
Фюле: Україна може упустити шанс на зближення із ЄС | NLight DC++

Фюле: Україна може упустити шанс на зближення із ЄС



Україна має час до листопада, щоб виконати умови, які дозволять розраховувати на підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Після цього, процес зближення може загальмуватися. З таким посланням до Києва прибув комісар Єврокомісії з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. Українські урядовці традиційно обіцяють виконати всі домовленості.
 
Україна не виконала “домашнє завдання” і не продемонструвала прогрес у більшості вимог, які ставить ЄС для підписання угоди про асоціацію. Єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле під час зустрічей у Києві не приховував свого розчарування – за п’ять місяців з часу минулого візиту – країна майже не показала прогресу. Якщо ситуація не зміниться до саміту в листопаді, Україна, за його словами, може надовго втратити свій шанс:
 
“Ми маємо пам’ятати, що ми не можемо чекати – зараз вікно можливостей відкрите. Якщо ми разом, Україна і ЄС, не виконаємо завдання до листопада, не буде нової можливості у грудні, чи січні 2014 року. В політиці час є визначальним. Якщо ви проаналізуєте календар майбутніх подій в Україні і в Європейському Союзі, ви зрозумієте, що знадобляться місяці, якщо не роки, щоб з’явився новий політичний момент».
 
Претензії європейців – незмінні. Вибіркове застосування правосуддя проти політичних опонентів, ухвалення виборчого кодексу та законів, які зроблять незалежною систему правосуддя – всього близько 20 пунктів. Якщо їх не виконати, угоду в листопаді не підпишуть, пояснює експерт з євроінтеграції Олександр Сушко. За рік, каже він, текст вже узгоджених із ЄС документів застаріє:
 
«Уже через рік чи через два цей текст угоди не відображатиме тієї реальності, яка складеться. Відповідно, переговори із ЄС треба буде починати якщо не з нуля, то відновлювати цей переговорний процес».
 
В Україні так само традиційно європейцям обіцяють виправитися.
 
“Уряд уже підготував план першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2013 рік. Ми врахуємо результати сьогоднішньої зустрічі, й уже наступного тижня цей документ буде схвалений урядом”, – заявив прем’єр-міністр України  Микола Азаров.


«Уже через рік чи через два цей текст угоди не відображатиме тієї реальності, яка складеться. Відповідно, переговори із ЄС треба буде починати якщо не з нуля, то відновлювати цей переговорний процес».



Риторика української влади незмінна – на словах, урядовці за інтеграцію з європейським союзом. Часом Брюссель лякають заявами про намір приєднатися до Митного союзу з Росією. Однак дії скоріше свідчать, що владу цілком влаштовує ситуація невизначеності, і вона не збирається інтегруватися як із Європою, так і з блоком пострадянських країн, переконаний голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут:
 
“Напевно, (українській владі) найпростіше залишитися в такій сірій зоні, де можна максимально використовувати ресурс країни, людський, природній, індустріальний, який залишився від Радянського Союзу, таким чином поширюючи неофеодальні відносини, коли є господарі над певною територією”, – заявив Когут.


Коментарі закриті.