У центрі промови Обами будуть економічні питання | NLight DC++
У центрі промови Обами будуть економічні питання | NLight DC++

У центрі промови Обами будуть економічні питання



Промова президента Обами неодмінно торкнеться економічної ситуації в країні. Незважаючи на певні ознаки відновлення, американська економіка зростає дуже повільно.

До того ж, якщо республіканці та демократи не домовляться по ряду бюджетних питань, на які мають протилежні погляди, вже незабаром вступлять у дію значні скорочення бюджету. Такі скорочення, попереджають експерти, можуть суттєво сповільнити зростання економіки.

Хоч би що казали скептики, а економічне становище США покращилось за перші чотири роки президентства Обами. Безробіття дещо зменшилось, ринок нерухомості піднявся з руїни, а фондовий ринок за цей час виріс удвічі.

Країні більше не загрожує економічний колапс, однак фіскальна криза продовжує становити загрозу. Адже на початку року Конгрес лише відклав до березня питання серйозних урядових скорочень, які незабаром вступлять у дію, якщо законодавці не домовляться. Як каже експерт Чарльз Коніґсберг з Федеральної бюджетної групи, це поганий спосіб керувати країною:

«Першого березня вступлять у силу автоматичні скорочення бюджету. Фінансування оборонних та інших програм скоротиться на понад п’ять відсотків. Це помітно вплине і на ситуацію з безробіттям і на економічне зростання».

Уникнути цього можна лише, уклавши тимчасову угоду, про що сказав президент Обама:

«Для того, щоб пом’якшити негативний ефект автоматичних скорочень, Конгрес має ухвалити хоч б неповний пакет пропозицій про скорочення бюджету та реформу системи оподаткування».

Бюджетний відділ Конгресу каже, що автоматичні скорочення дозволять зменшити дефіцит бюджету. Проте водночас – економічне зростання сповільниться вдвічі, а у США з’явиться ще півтора мільйона безробітних. Однак республіканці продовжують наполягати на скороченні урядових витрат.

Говорить спікер Палати представників Джон Бейнер:

«Врешті решт, Вашингтону доведеться взятися за проблему свого марнотратства. Я спостерігаю, як це питання відкладається вже 22 роки. З мене досить. Час діяти».


«Для того, щоб пом’якшити негативний ефект автоматичних скорочень, Конгрес має ухвалити хоч б неповний пакет пропозицій про скорочення бюджету та реформу системи оподаткування».




Державний борг США перевищує 16 трильйонів доларів. Як демократи, так і республіканці згідні, що скорочення потрібні. Втім, у результаті вже запроваджених скорочень військового бюджету, у четвертому кварталі минулого року економіка США сповільнилась вперше за три роки.

Саме на цей бік справи звертає увагу фінансовий експерт Стен Коллендер:

«Цікаво, що після чотирьох років розмов республіканців про те, як урядові скорочення сприятимуть розвиткові економіки, ми тепер точно знаємо, що ефект зовсім протилежний».

Чарльз Коніґсберг працював і з демократами, і з республіканцями. Він каже, що доля економіки США залежить не лише від пропозицій президента, але і від тону президента у спілкуванні з республіканцями.

Президент федеральної бюджетної групи Чарльз Конігсберг каже:

«Необхідно навести мости порозуміння між обома партіями. Це під силу лише президенту».

Питання в тому, на які поступки готовий піти сам Обама для досягнення порозуміння з республіканцями. На думку експертів саме політична ворожнеча сьогодні тягне до дна, найбільшу економіку планети.


Коментарі закриті.