Суд забрав мандати у двох депутатів: справедливість чи удар по парламентаризму? | NLight DC++
Суд забрав мандати у двох депутатів: справедливість чи удар по парламентаризму? | NLight DC++

Суд забрав мандати у двох депутатів: справедливість чи удар по парламентаризму?



Чергове ноу-хау від української Феміди. Судді відібрали у двох депутатів мандат, вручений їм  виборцями.  Безпрецедентне рішення прийняв Вищий адміністративний суд України. ВАСУ скасував  депутатські повноваження депутатів Павла Балоги і Олександра  Домбровського та оголосив на їхніх мажоритарних округах перевибори.

Підставою послужив позов, що його подав до суду екс-нардеп Юрій Кармазін. Позивач засумнівався, чи справедливо отримали свої мандати Балога і Домбровський, на округах яких були помічені виборчі фальсифікації. ВАСУ визнав, що фальсифікації таки були, і вказав двом депутатам на двері Ради. При цьому суд «забув», що нардепи давно вже склали присягу і що достроково припиняти їхні повноваження – не справа людей у мантіях. Згідно з Конституцією, для цього необхідне рішення самого парламенту.

Скандальний вердикт призвів до скандальних наслідків. Балога і Домбровський відмовились визнавати судову ухвалу і обіцяють далі ходити в парламент на роботу. Керівництво Ради ламає голову над тим, як їм у цьому перешкодити – чи то не пускати на вході, чи заблокувати картки для голосувань.

Збурило рішення Феміди і опозицію. Хоч Балога і Домбровський належать до позафракційників, опозиціонери горою стали на їхній захист. Мовляв, насправді депутатів позбавили мандата як покарання за те, що Домбровський відмовився увійти до фракції Партії регіонів, а Балога став першим, хто з неї вийшов. Вердикт ВАСУ – показове шмагання для науки всьому парламенту, – вважає лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Яка мета була цього рішення: перше – залякати саму Партію регіонів, щоб вони нікуди не смикалися, тому що в них ідуть броунівські процеси всередині самої Партії регіонів. А інше – сказати опозиції: не будете нас слухать, ми не те що два мандати відберем, а відберемо всі 175  мандатів через рішення суду», – заявив Яценюк на брифінгу в Раді у понеділок.

Як повідомив лідер «Батьківщини», опозиція вимагає покарати суддів, які прийняли це неправосудне рішення.  У парламенті вже зареєстрували постанову про звільнення сімох суддів ВАСУ – за порушення суддівської присяги.

Рішення відсудити мандати в депутатів спантеличило юристів і політологів. Експерти називають прецедент небезпечним. Як нагадують вони, для зняття депутатських повноважень обов’язкове рішення парламенту і обвинувальний вирок. Саме така процедура завжди була задіяна раніше – скажімо, у випадку Павла Лазаренка чи Віктора Лозінського. Забрати мандат у депутата просто рішенням суду – такого в Україні ще не було, констатує професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Зараз відбувається  узурпація влади в обхід парламенту. Це дійсно дуже небезпечно», – сказав Гарань Голосу Америки.
Як він додав, вердикт ВАСУ є черговим прикладом керованого судочинства.

«Це приклад політичного тиску, оформленого начебто через судове рішення. Але якщо Партія регіонів думає, що цей вердикт дасть їй додаткову можливість для тиску на депутатів-мажоритарників, аби загнати їх в більшість, то вона помиляється. Навпаки: багатьох можуть налаштувати проти рішення, прийняті за вказівкою Банкової», – зазначив політолог.

Менш категорично висловлюється директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський.  Він бачить у ситуації, що склалася, правову колізію і радить залучити до її розв’язання Конституційний суд.

«Це рішення суду закладає небезпечний прецедент. Коли буквально будь-якого політика, який є на своїй посаді, можна позбавити мандата. Це може бути і президент, і мер, і будь-який депутат. Відтак у нас на склад обраної влади впливатиме не виборець, а суд.


«Це рішення суду закладає небезпечний прецедент. Коли буквально будь-якого політика, який є на своїй посаді, можна позбавити мандата. Це може бути і президент, і мер, і будь-який депутат. Відтак у нас на склад обраної влади впливатиме не виборець, а суд».




«А що робити з тим, що доведена фальсифікація під час виборів? Нехай навіть безпосередньої провини конкретного депутата в тому не було. Домбровський нічого не робив, хтось інший фальсифікував. Так вийшло, що  на його користь. Але ж судом визнано, що вибори на цих двох округах сфальсифіковані. То що з цим робити? Депутат має залишитися депутатом? Я не можу погодитися. Не повинен залишатися депутатом той, хто несправедливо отримав мандат. І для мене не має значення, прийняв він присягу чи не прийняв», – сказав Погребинський Голосу Америки.

Натомість голова правління Центру «Соціовимір» Сергій Таран наголошує: депутатський мандат дають тільки виборці, і після складення присяги уже ніхто не може цей мандат забирати. Справді, під час виборів виникало багато питань до депутатів, які потрапили до парламенту – особливо до тих, що обиралися за мажоритарними округами. Але якщо тепер, через 100 днів після виборів, суди почнуть вирішувати, кому бути депутатом, а кому ні, може «посипатись» вся обрана влада взагалі,  – сказав Таран Голосу Америки.

«Це рішення суду закладає небезпечний прецедент. Коли буквально будь-якого політика, який є на своїй посаді, можна позбавити мандата. Це може бути і президент, і мер, і будь-який депутат. Відтак у нас на склад обраної влади впливатиме не виборець, а суд. І якщо додати наостанок, що в нас дуже серйозна корупція у судовій системі і до судової вертикалі нема жодної довіри серед громадян, то це взагалі підриває основи української демократії», – застеріг політолог.


Коментарі закриті.