В Раді так і не домовилися: блокування триватиме | NLight DC++
В Раді так і не домовилися: блокування триватиме | NLight DC++

В Раді так і не домовилися: блокування триватиме



Українські депутати не змогли віднайти компроміс щодо персонального голосування в парламенті. Відтак, блокування трибуни продовжуватиметься. Про це у п’ятницю заявили представники партії “УДАР”, які вже понад 10 днів чергують у сесійній залі.

«Це питання для нас принципове. Ми вже стільки днів вистояли в сесійній залі і залишаємося блокувати президію далі. Поки не буде вирішена головна проблема парламентаризму в Україні – забезпечення персонального голосування і відповідальності кожного депутата за те, що він робить у Верховній раді», – заявив перед журналістами лідер партії “УДАР” Віталій Кличко.

У п’ятницю між лідерами фракцій відбулася нарада, під час якої ті намагалися віднайти компроміс щодо персонального голосування. За словами Віталія Кличка, провладна партія запропонувала опозиції підписати меморандум, ухвалити розклад роботи парламенту на наступний тиждень, але не висунула жодної ідеї щодо головного «каменя спотикання» депутатів.

На думку іншого лідера опозиційної фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, провладну партію влаштовує ситуація, яка склалася сьогодні під головним куполом країни. «Їм нічого розглядати в парламенті, а ті законопроекти, які вони збираються розглядати, не можуть набрати необхідної кількості голосів навіть всередині Партії регіонів», – заявив під час брифінгу Арсеній Яценюк. Всі ж вимоги опозиції, за словами Яценюка, зводяться тільки до одного: виконання Конституції, щоб кожний депутат голосував за себе.

І тільки тоді, коли Партія регіонів погодиться на такі умови, парламент почне працювати, сказав у коментарі Голосу Америки депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець.

«Наша мета – не блокування діяльності парламенту, а унеможливлення кнопкодавства. Ми завджи перешкоджатимемо цьому процесу. Коли парламент запрацює чесно і згідно з Конституцією – залежить не від нас», – зазначив Олександр Бригинець.

Пропозиції у Партії регіонів щодо забезпечення персонального голосування є, але вони не влаштовують опозицію. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував або голосувати один день на тиждень, або передати відповідальність за особисте голосування лідерам фракцій. «Я, як керівник фракції, готовий взяти на себе відповідальність за те, щоб кожний наш депутат голосував персонально», – заявив Єфремов.


«Наша мета – не блокування діяльності парламенту, а унеможливлення кнопкодавства. Ми завджи перешкоджатимемо цьому процесу. Коли парламент запрацює чесно і згідно з Конституцією – залежить не від нас».




Поки в країні триває парламентська криза, політики й політологи продовжують обговорювати можливість перевиборів до Ради за мажоритарною системою. Адже, якщо протягом 30 днів парламент так і не почне працювати, президент матиме право розпустити його.

«Ті, хто блокують, вони дуже втомилися. Вони чекають, щоб вже домовились про розблокування. Хай краще будуть перевибори, оберуть нових депутатів, які будуть більш відповідальними, ніж сьогоднішні», – заявив регіонал Володимир Олійник.

Не бояться перевиборів і в опозиції. Так, Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція готова до виборів і здатна перемогти.

«Тільки це будуть не просто вибори до Верховної ради. Така політична криза закінчується як перевиборами парламенту, так і президента», – додав Яценюк.


Коментарі закриті.