Китай найбільш корумпована країна світу – Global Financial Integrity | NLight DC++
Китай найбільш корумпована країна світу – Global Financial Integrity | NLight DC++

Китай найбільш корумпована країна світу – Global Financial Integrity



Корупція – саме нездатність подолати цю проблему часто стоїть на заваді багатьох країн, що прагнуть інтегруватися у глобальні структури. У той час через корупцію країни, які і без того потерпають від економічної нестабільності, втрачають великі кошти. До того ж, в таких державах створюється клімат, в якому зневажаються закони та правопорядок. Всесвітня антикорупційна група нещодавно склала список країн, в яких корупційні дії тих чи інших людей завдають величезних фінансових збитків як економіці, так і пересічним мешканцям.
 
Корупція у світі набуває все більшого розмаху. З 2001-го по 2010-ий роки зі 150 країн на шляху розвитку були незаконно виведені не повних 6 трильйонів доларів. Такі дані подає група «Глобальна фінансова цілісність» (Global Financial Integrity), яка відслідковує цю проблему. І чільне місце у їх списку посідає Китай, який за десять років нелегально вивів майже 3 трильйона доларів. За ним іде Мексика із показником 476 трильйонів доларів. А це – чотири з половиною тисячі доларів на людину. На 5-му місці стоїть Росія – у неї 152 мільярди доларів. На 7-му – Нігерія, яка очолила список африканських країн із показником у 129 мільярдів доларів. А це – 864 долари на кожного нігерійця. Чи не найбільш відомий широкому загалу вид корупції – чиновник, який бере хабара, становить не більше 5 відсотків від усіх грошей, що були виведені корупційним шляхом.
 
Велика частина усіх цих грошових перекочовувань, десь 30-35 відсотків, каже директор організації Global Financial Integrity Реймонд Бейкер, це робота кримінальних елементів. Але найбільша частка, 60-65 процентів, припадає на комерційні структури, які виводять гроші, аби ухилитися від сплати податків.
 
І щоб перевести такі суми грошей, треба мати масштабну тіньову фінансову систему, говорить Бейкер.
 
«Ключові елементи системи – це засекреченість, юрисдикція, замасковані корпорації, анонімні довірчі рахунки, фальшиві благодійні фундації. Установлення невідповідних цін на товари, численні схеми відмивання грошей є частиною цієї системи».


Ключові елементи системи – це засекреченість, юрисдикція, замасковані корпорації, анонімні довірчі рахунки, фальшиві благодійні фундації.




Організація з боротьбі з корупцією Global Financial Integrity каже, що найбільшою фінансовою «чорною дірою» у світі є Сполучені Штати, де можуть зареєструватись без перешкод анонімні компанії і перетворитися на канал з відмивання грошей. В організації стверджують, що політика збереження таємниці банками деяких західних країн, як то Швейцарією чи державами карибського басейну, приваблює корупційні готівкові гроші і полегшує їх обіг.
 
У той час, коли корупція сьогодні існує повсюди, система боротьби з цим явищем також посилюється. З часу заснування у 1993-му році, організація Transparency International зуміла переконати чимало країн відкрити доступ до раніше секретних даних. Крім того, каже співзасновник Transparency International  Франк Воґул, новітні технології дають можливість громадянам різних країн вимагати такої прозорості:
 
«Завдяки Інтернету, завдяки швидко зростаючій активності громадянського суспільства, завдяки соціальним медіа, завдяки журналістським розслідуванням, сміливим прокурорам, громадськість все більше дізнається про зловживання системою. Вона краще інформована про корупцію».


Коментарі закриті.