Експерти очікують, що на саміті Україна-ЄС будуть ставити «питання руба» | NLight DC++
Експерти очікують, що на саміті Україна-ЄС будуть ставити «питання руба» | NLight DC++

Експерти очікують, що на саміті Україна-ЄС будуть ставити «питання руба»



Наступний тиждень стане вирішальним щодо європейської інтеграції України. Як заявив у п’ятницю президент Віктор Янукович, 25 лютого саміт Україна-ЄС може стати перехідним етапом до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Щоб дізнатися, чого очікує громадянське суспільство від саміту, Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів експертне опитування. Так, більшість експертів зазначили, що Україна використає саміт, аби офіційно підтвердити свої зобов’язання щодо виконання вимог ЄС, але не буде їх дотримуватися.

В цьому впевнена і директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

«Я вірю, що наша влада хоче європейську інтеграцію, хоче просуватися в Європейський Союз. Але вони хочуть, щоб нас брали такими, якими ми є. А такими якими ми є, нас не можна брати. Очевидно, що ми повинні змінюватися. Питання в тому, що зміни означають невибіркове правосуддя, зниження корупції, законність, дотримання верховенства закону, демократію, демократичні вибори в майбутньому», – сказала Ірина Бекешкіна в коментарі Голосу Америки. Демократія ж, за словами експерта, лякає сьогоднішню владу, бо із нею вона може втратити свої керівні посади.

Рекомендації, заходи, які повинна втілити у життя українська сторона, вже давно відомі. Ув’язнення опозиційних політиків, вибіркове правосуддя, посилення авторитарних тенденцій в Україні – найбільш очікувані теми для розмови під час майбутнього саміту в Брюсселі. Втім, заяви звільнити опозиціонерів, реформувати українське правосуддя вже неодноразово лунали з боку Європи. Українська ж влада не зробила жодних кроків у цих напрямках, і тому як серед громадянського суспільства, так і в Євросоюзі зростає недовіра до обіцянок з боку Києва, – говорить аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Нам і Євросоюзу пропонують задовольнитися наміром шукати компроміс у тій справі, де вже два роки Європейський Союз просить, натякає і вимагає вирішити проблему, а не шукати компроміс. Замість вирішення проблеми подається пошук компромісу. В такій атмосфері важко і неможливо досягти якихось значних проривів, успіхів», каже він.

«Єдине, на що я сподіваюсь, – це випадковість. Президенту Януковичу якимось чудом вдасться переконати своїх партнерів у Брюсселі в серйозності своїх намірів. Тільки в такому випадку Україна отримає шанс на підписання Угоди про асоціацію в нинішньому році. Якщо цього не станеться, то цей саміт, очевидно, буде останнім, де хтось розмовляв би з Януковичем на тему європейської інтеграції», – заявив Володимир Горбач.


Рекомендації, заходи, які повинна втілити у життя українська сторона, вже давно відомі. Ув’язнення опозиційних політиків, вибіркове правосуддя, посилення авторитарних тенденцій в Україні – найбільш очікувані теми для розмови під час майбутнього саміту в Брюсселі. Втім, заяви звільнити опозиціонерів, реформувати українське правосуддя вже неодноразово лунали з боку Європи. Українська ж влада не зробила жодних кроків у цих напрямках, і тому як серед громадянського суспільства, так і в Євросоюзі зростає недовіра до обіцянок з боку Києва.



Теж саме говорить і Ірина Бекешкіна, зазначивши, що розмова на саміті в понеділок «буде досить жорстка і конкретна».

«Суть в тому, що на цьому саміті поставлять питання руба: «Ви нас ще будете дурити, чи все-таки будете вирішувати?» Я думаю, що розмова на цьому саміті буде досить жорстка і конкретна. По-друге, чітко будуть виділені заходи, які будуть очікувати від української сторони», – прокоментувала Ірина Бекешкіна.

Крім того, більшість експертів зійшлася на думці, що влада продовжуватиме ігнорувати вимоги звільнити політичних в’язнів, припинити застосовувати вибіркове правосуддя.

Аби наголосити, як європейський напрямок важливий для громадянського суспільства, представники громадських організацій підготували відкрите звернення до президента, прем’єр-міністра, спікера, а також до голів депутатських фракцій та парламентських комітетів. У зверненні організації підкреслили, що критерії, викладені Радою ЄС, «відповідають інтересам українського суспільства і за своїм змістом не є чимось новим, а лише нагадуванням про ключові зобов’язання, які були давно і публічно взяті на себе українською владою». Вони закликали українську владу виявити політичну волю та здійснити необхідні кроки в найкоротші терміни.

Тим часом, президент Віктор Янукович сказав у п’ятницю під час «Розмови з країною»: «Кажуть, що в житті нічого випадкового не буває. В цьому щось є. Чого очікувати? Думаю, що буде прийнято рішення про підготовку до наступного етапу, який повинен призвести до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом».

Також у п’ятницю розблокований парламент прийняв за основу постанову щодо євроінтеграційних прагнень України. За це рішення проголосували 315 депутатів.


Коментарі закриті.