Ахметов може допомогти ЄС позбутися Януковича (європейська преса) | NLight DC++
Ахметов може допомогти ЄС позбутися Януковича (європейська преса) | NLight DC++

Ахметов може допомогти ЄС позбутися Януковича (європейська преса)



Прага – Європейські оглядачі вважають, що «Президент України Віктор Янукович, як завжди, каже в Брюсселі про готовність до компромісів, але, як завше, з того нічого не виходить». Експерти також прогнозують на сторінках преси, що підписання угоди ЄС з Україною в листопаді в Вільнюсі, а тим більше її ратифікація всіма членами ЄС, – справа «дуже нереальна». Більше того, деякі аналітики не виключають, що українські олігархи, які раніше були опорою режиму Януковича, навіть Рінат Ахметов, можуть «припинити підтримку діючого Президента і схвалити альтернативного кандидата на виборах Президента у 2015 році».
 
Польська Gazeta Wyborcza зауважує після саміту Україна-ЄС 25 лютого в Брюсселі, що «Київ стоїть перед занадто важким вибором і хотів би якнайдовше його не робити. Найкраще було б мати дешевий газ та відкритий багатий російський ринок, із одночасними кредитами і технологіями Заходу та ще й, як би вдалося, їздити до Європи без віз. Дуже практичний підхід», – завершує оглядач із Варшави Вацлав Радзівінович. Та додає, що висунуті в Брюсселі вимоги поступок Євросоюзові з боку Президента Януковича на користь демократії в Україні «закривають йому будь-які сподівання на другий термін під час виборів 2015 року». Разом з тим, Янукович, на відміну від Володимира Путіна, мусить зважати на своїх мільярдерів, які ним поки-що керують. Так що Захід, на думку Вацлава Радзівіновича, мусить «мати до України терпіння і не зважати, що та ігнорує перший, другий, третій «останній дзвінок», бо така вже тут традиція».
 
Відомий європейський експерт із Лондона Ендрю Вільсон сказав польській Rzeczpospolita, що Президент Янукович у Брюсселі, «як завжди, веде мову про готовність до компромісу і, як завше, з того нічого не виходить». Британський аналітик також додає, що, на його думку, ЄС був би готовий підписати угоду з Україною, якби навіть Юлія Тимошенко залишалася в ув’язненні, але для цього, як каже Вільсон, Янукович мав би діяти мудро та випустити з тюрми Юрія Луценка, «який не є для нього політичним конкурентом». «Але Янукович не є мудрий», – резюмує аналітик із Лондона.
 
Лондонський часопис Economist оприлюднив матеріал під назвою «Європейський заклик розкрити карти», маючи на увазі позицію ЄС на саміті з лідером України Президентом Януковичем в Брюсселі 25 лютого, коли лідери Європи поставили перед Києвом вимоги «суттєвого поступу» у справах подолання вибіркового правосуддя та звільнення з ув’язнення лідерів опозиції, разом з іншими реформами в Україні. Тут, зокрема, наголошено, що «Президент Янукович зробив небагато для наближення України до стандартів Євросоюзу», але був на диво послідовним у його «проєвропейській риториці». Видання також вважає нереальними сподівання Брюсселя щодо виконання Україною вимог ЄС для підписання угоди про асоціацію до травня цього року. Тому ЄС, як мовиться тут, може й підписати цю угоду в листопаді у Вільнюсі, але ратифікація її затягнулася б до реального виконання Києвом умов демократичного поступу. Адже опозиція, як вважає видання, має рацію, коли каже, що «Янукович не буде при владі вічно». До того ж часопис Economist не виключає, що процес відходу українських олігархів від Президента Януковича може стати незворотнім, коли такі мільярдери, як Фірташ та Ахметов, не задоволені антагонізмом Януковича з Європою. «Є припущення, – як резюмує видання з Лондона, – що Ахметов та інші олігархи могли б зменшити чи припинити підтримку Януковича, схвалюючи альтернативного кандидата на президентських виборах 2015 року. Президент може постати перед остаточним підривом його довір’я та становища не лише в Європі, але й удома», – попереджає Economist.

 


Коментарі закриті.